Κρεμλίνο: Η Βουλγαρία θα πληρώσει σε ρούβλια το φυσικό αέριο, αναζητείται λύση για τη Σερβία


Μάρτιος 24, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε εκ νέου την Πέμπτη ότι οι «μη φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες, μεταξύ αυτών και η Βουλγαρία, θα πρέπει να πληρώσουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που παραδίδει η Ρωσία, αλλά υποσχέθηκε επίσης να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Σερβίας σχετικά με αυτό το ζήτημα και θα αναζητήσει λύση, αναφέρει το πρακτορείο EFE.

«Η Βουλγαρία έχει κάνει εχθρικά βήματα προς την κατεύθυνση μας. Επομένως, θα πρέπει να πληρώσει (το φυσικό αέριο) σε ρούβλια. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη Σερβία. Είναι ένα πρόβλημα που θα λύσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια δεν απευθύνεται στη Σερβία,  αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα του καθώς το εισαγόμενο αέριο περνά από τη Βουλγαρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για τις προμήθειες φυσικού αερίου της σε «εχθρικές χώρες» και έδωσε στις ρωσικές αρχές μια εβδομάδα για να επεξεργαστούν ένα νέο σύστημα πληρωμών σε ρούβλια.

Η απόφαση αποτελεί αντίποινα από τη Μόσχα για τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ιδίως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ένα μέτρο με το οποίο τα δυτικά κράτη εμπόδισαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια στα αποθέματά της σε συνάλλαγμα ή χρυσό, ένα μέτρο που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα ως «κλοπή».

Η ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε έναν κατάλογο με «μη φιλικές» χώρες στις 8 Μαρτίου, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τις χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ και χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν προσχωρήσει στις κυρώσεις.

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Πολωνία δήλωσαν ότι δεν θα συμμορφωθούν με το αίτημα της Μόσχας. Ωστόσο, είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο και ως εκ τούτου οι πιο εκτεθειμένες στις αρνητικές επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής του εφοδιασμού.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr