Θετικές ενδείξεις ότι έληξε ο εφιάλτης των δύο κυβερνήσεων στη Λιβύη


Μάρτιος 10, 2022. Ελλάδα.

Οι δηλώσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έστειλαν κύμα αισιοδοξίας για την ειρηνική ολοκλήρωση της παράδοσης της εξουσίας από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, στον ορισθέντα Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Φατχί Μπασάγκα. 

Η αισιοδοξία κυριαρχεί στους Λίβυους οι οποίοι ζούσαν υπό τον φόβο της έκρηξης ένοπλης συμπλοκής μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με δηλώσεις προς τον Τύπο του Προέδρου της Βουλής,  Φατχί αλ Μαρίμι, η κρίση «σχεδόν έχει τελειώσει», τονίζοντας ότι ο Μπασάγκα «δεν θα εισέλθει στην πρωτεύουσα, Τρίπολη , με τη δύναμη των όπλων, αλλά με τη ισχύ του νόμου έπειτα συνεννοήσεις που πραγματοποιήθηκαν με διάφορα μέρη προκειμένου ο Νταμπαϊμπά να παραδώσει ειρηνικά το γραφείο του».

Ο Αλ Μαρίμι τόνισε ότι «κανείς δεν θέλει αντιπαράθεση σήμερα, γιατί ο χαμένος στο τέλος θα είναι οι ίδιοι οι Λίβυοι», αναμένοντας ότι «ο Νταμπάιμπα θα παραδώσει τη νέα κυβέρνηση εντός λίγων ημερών, με τη δέσμευση όλων για την κατάπαυση του πυρός, και τάση προς τη συμφιλίωση και τη συναίνεση και την εδραίωση της κατάστασης των θεσμών.

Αυτό έρχεται μετά από ταραγμένες ημέρες στη χώρα ως αποτέλεσμα της άρνησης του Νταμπάιμπα να παραδώσει την εξουσία και της εξάπλωσης των πολιτοφυλακών και  πλήθους στρατιωτικών στην Τρίπολη, τη Μισράτα και άλλα μέρη, για να υποστηρίξουν το ένα κόμμα έναντι του άλλου. Αυτό δυσκόλεψε τη μετακίνηση της νέας κυβέρνησης στην πρωτεύουσα.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr