Σκηνές από την επίσκεψη Χέρτζογκ που έκρυψαν οι εφημερίδες του Ερντογάν

 


Μάρτιος 10, 2022. Ελλάδα.

Ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες από την αυτοκινητοπομπή του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα, και τον τρόπο που τον υποδέχτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα, την Τετάρτη.

Ωστόσο, παρέμεινε μια εικόνα που έγινε μάρτυρας πολλών σαρκαστικών σχολίων για την εκστρατεία και τις ομιλίες του Τούρκου προέδρου όλα αυτά τα χρόνια κατά του Ισραήλ, η οποία είναι η εικόνα να υψώνει την τουρκική σημαία δίπλα στην ισραηλινή σημαία από το τουρκικό ιππικό παρατεταγμένο για να χαιρετήσει τον επισκέπτη  μια εικόνα που απέφυγαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ΜΜΕ των πιστών του Ερντογάν δημοσίευσαν το βίντεο της υποδοχής και της έπαρσης της ισραηλινής σημαίας, αλλά απέφυγαν την κοινή τους εμφάνιση στο βίντεο που κυκλοφορούσε.

Η επίσκεψη του Χέρτζογκ είναι η πρώτη Ισραηλινή Προέδρου στην Τουρκία από το 2007 και αποφασίστηκε εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες, Τουρκία και Ισραήλ εισήλθαν δυναμικά στη γραμμή μεσολάβησης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τον πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.


Η επίσκεψη του Χέρτζογκ στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έρχεται περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της μουσουλμανικής πλειοψηφίας της Τουρκίας, η οποία παρουσιάζεται στη διεθνή σκηνή ως ισχυρός υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ρηγματώθηκαν το 2010 μετά τη δολοφονία δέκα Τούρκων αμάχων σε ισραηλινή επιδρομή σε στολίσκο πλοίων ανθρωπιστικής βοήθειας που προσπαθούσε να φθάσει στη Γάζα και να σπάσει την πολιορκία που είχε επιβληθεί τότε στη Λωρίδα από το εβραϊκό κράτος.

Οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνία συμφιλίωσης το 2016, με την οποία επέστρεψαν οι πρεσβευτές τους, αλλά αυτή η συμφιλίωση σύντομα κατέρρευσε δύο χρόνια αργότερα, όταν η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις για την καταστολή των παλαιστινιακών διαδηλώσεων που ονομάζονται ως «πορείες επιστροφής».

Αυτές οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για ενάμιση χρόνο και γίνονταν κάθε Παρασκευή κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το εβραϊκό κράτος, για να απαιτήσουν την άρση της ισραηλινής πολιορκίας και την καθιέρωση του «δικαιώματος της επιστροφής» για τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν από τις πόλεις και τα χωριά τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

alarabiya.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr