ΝΑΤΟ: «Είναι αδύνατο το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος της Συμμαχίας»


Μάρτιος 3, 2022. Ελλάδα.

Τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ ορίζονται ξεκάθαρα στο άρθρο 10 της συμφωνίας της Ουάσιγκτον αυτού του οργανισμού, λέει ο αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Όλες οι αποφάσεις, ακόμη και για το θέμα των νέων εντάξεων, λαμβάνονται αποκλειστικά ομόφωνα, με αποδοχή από όλα τα κράτη μέλη», είπε διαδικτυακά αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο,  σχετικά με την πιθανότητα να γίνει δεκτό το Κοσσυφοπέδιο στη Συμμαχία.

Τουρκική υποστήριξη

Τις τελευταίες ημέρες, στην Πρίστινα γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχουν λάβει, μάλιστα, την τουρκική υποστήριξη για αυτό.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι είναι αφοσιωμένος στην αποστολή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, ότι τα κριτήρια για ένταξη «περιέχονται στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον» και η ίδια η διαδικασία ένταξης πραγματοποιείται σε επτά βήματα.

Το άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον ορίζει ότι «τα μέρη μπορούν να προσκαλέσουν οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος που είναι σε θέση να προωθήσει τις αρχές της παρούσας Συνθήκης και να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού να προσχωρήσει σε αυτή τη Συνθήκη».

Κάθε κράτος που προσκαλείται κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει μέλος της Συνθήκης καταθέτοντας το έγγραφο προσχώρησής του στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. θα ειδοποιήσει κάθε μέλος για την κατάθεση οποιουδήποτε τέτοιου εγγράφου προσχώρησης.

«Σε περίπτωση που ένα από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αποφασίσει να προτείνει το Κοσσυφοπέδιο ως νέο μέλος, αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες αυτού του οργανισμού, επειδή οι τέσσερις χώρες της συμμαχίας δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Αυτές είναι η Σλοβακία, η Ισπανία, Ελλάδα και Ρουμανία» είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Tanjug, b92.net,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr