Το drone που συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ μετέφερε βόμβα 120 κιλών


Μάρτιος 13, 2022. Ελλάδα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ μετέφερε αεροβόμβα 120 κιλών που εξερράγη σε κρατήρα που σχηματίστηκε μετά από πρόσκρουση στο έδαφος. 

Αυτό ανέφερε την Κυριακή η εθνική τηλεόραση HRT , επικαλούμενη πηγή του υπουργείου Άμυνας της Κροατίας.

Σύμφωνα με την πηγή, τα ίχνη που βρέθηκαν στο drone δείχνουν ότι το βάρος της βόμβας μπορεί να έφτανε τα 120 κιλά.

 «Όταν όμως το drone έπεσε σε μαλακό έδαφος, η έκρηξη σημειώθηκε υπόγεια. Εάν [η βόμβα] είχε χτυπήσει άσφαλτο ή μπετόν, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Με τη σειρά του, σε ένα σχόλιο στην τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Μάριο Μπάνοζιτς είπε ότι μεταξύ των θραυσμάτων του UAV υπάρχουν ξεχωριστά στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς στην εκτόξευση του. 

«Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα», είπε.

Νωρίτερα στο Ζάγκρεμπ είχαν γίνει εργασίες για την εξαγωγή των συντριμμιών του drone από μια χοάνη. Σύμφωνα με τον Μπάνοζιτς, στα θραύσματα βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικής ύλης από αεροβόμβα και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν ήταν γνωστός.

Σύμφωνα με τις κροατικές αρχές, το drone ήταν αρχικά στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και στη συνέχεια πέρασε περίπου 40 λεπτά στον ουρανό πάνω από την Ουγγαρία και η Κροατία δεν ειδοποιήθηκε για το αντικείμενο που πλησίαζε.

Το βράδυ της Παρασκευής, ένα άγνωστο αντικείμενο συνετρίβη σε μια από τις συνοικίες στα περίχωρα του Ζάγκρεμπ, που αργότερα αναγνωρίστηκε από διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-141 Strizh σοβιετικής κατασκευής. 

Δεν υπήρξαν θύματα, πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές και βρέθηκαν δύο αλεξίπτωτα. Η περιοχή της πρόσκρουσης έχει αποκλειστεί και διενεργείται έρευνα.

Tass.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr