Μαριούπολη: 14 Βούλγαροι ναύτες απομακρύνθηκαν από το πλοίο «Τσάρεβνα»


Απρίλιος 13, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Συνολικά 14 Βούλγαροι ναύτες στο πλοίο ‘Τσάρεβνα’ έχουν εκκενωθεί και βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Μαριούπολης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ.

Το πλοίο είχε αποκλειστεί στο λιμάνι στις 24 Φεβρουαρίου λόγω της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Μεταξύ των διασωθέντων είναι και ένας Ουκρανός ναύτης, απόφοιτος της Βουλγαρικής Ναυτικής Σχολής.

 Ο καπετάνιος, τρεις Βούλγαροι και δύο Ουκρανοί ναύτες παρέμειναν οικειοθελώς στο πλοίο.

 Οι ναυτικοί που εκκενώθηκαν θα μεταφερθούν στο Ντόνετσκ, από όπου θα επιστρέψουν στη Βουλγαρία.

«Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι θεσμοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν την υγεία, την ασφάλεια και την εκκένωση των ναυτικών μας», δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.

 «Αυτή τη στιγμή, είναι καλύτερο να περιοριστούν οι συνομιλίες για αυτό το θέμα, αν θέλουμε πραγματικά να περάσει με ασφάλεια αυτή η επιχείρηση », πρόσθεσε.

Το Σαββατοκύριακο, ανακαλύφθηκαν ψευδείς ρωσικές πληροφορίες ότι το πλοίο καταλήφθηκε από μαχητές του Αζόφ που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι οι ναύτες του πλοίου είχαν φαγητό για δέκα ημέρες και όλα ήταν έτοιμα για την εκκένωση τους.

Τα 260 μέτρα μέχρι το πλοίο με τους Βούλγαρους ναύτες ήταν προβληματικά λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην περιοχή.

Ο Πέτκοφ περιέγραψε αυτή την απόσταση ως το «δρομάκι του θανάτου».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν η κατάσταση είναι ασφαλής, το πλήρωμα θα απομακρυνθεί.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από χίλιοι Ουκρανοί πεζοναύτες παραδόθηκαν στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο Azovstal και στο λιμάνι, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για την παράδοση.

mediapool.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr