Στέβο Πενταρόφσκι: Η Βουλγαρία μας προσεγγίζει μέσω του «φασιστικού παρελθόντος της»


Απρίλιος 18, 2022. Ελλάδα.

«Το άνοιγμα πολιτιστικών κέντρων παντού στον δημοκρατικό κόσμο οδηγεί στην προσέγγιση των λαών και των πολιτισμών τους, αλλά το να ονομάζουμε έναν πολιτιστικό χώρο με όνομα ενός ατόμου που είναι αποδεδειγμένα συνεργάτης του φασιστικού καθεστώτος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν εξυπηρετεί αυτόν τον ευγενή σκοπό, δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι. 

Το σχόλιό του έγινε για τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Ιβάν Μιχαίλοφ (γνωστός και ως  Βάντσε Μιχαίλοφ) στο Μοναστήρι, γράφει η βουλγαρική Dnevnik.

Επέκρινε επίσης τη σύνθεση της βουλγαρικής αντιπροσωπείας: «Η παρουσία και οι δηλώσεις τους ελαχιστοποίησαν τα μηνύματα για καλή γειτονία και συνεργασία του Βούλγαρου πρωθυπουργού», είπε ο Πεντάροφσκι, χωρίς να δώσει ονόματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, το 2017 η ιστορική επιτροπή έθεσε ως στόχο να βρει γεγονότα και προσωπικότητες που θα έπρεπε να γιορταστούν μαζί και από τις δύο πλευρές.

 «Δυστυχώς χθες στη Μπίτολα έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ένας αποδεδειγμένος συνεργάτης του ναζιστικού καθεστώτος ως γέφυρα προσέγγισης των δύο χωρών», τόνισε.

dnevnik.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr