Σκόπια: Δεν εγκρίνεται η ονομασία του βουλγαρικού συλλόγου στο Μοναστήρι - «ήταν συνεργάτης του Χίτλερ»



Απρίλιος 18, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο βουλγαρικός σύλλογος «Βάντσο Μιχάιλοφ» έχει αιτηθεί για τη λειτουργία του στο Μοναστήρι/Μπίτολα, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπόρεσε να δώσει έγκριση για τη χρήση του ονόματος αυτού, γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Όπως σημειώνεται, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ενέκρινε τη χρήση του ονόματος «Βάντσο Μιχάιλοφ» για τον σύλλογο στη Μπίτολα, αλλά όχι επειδή είναι αποδεδειγμένος φασίστας και αρνητής της μακεδονικής ταυτότητας, αλλά επειδή δεν υπάρχει μητρώο ιστορικών προσώπων ώστε να μπορούν να καθορίσουν την ιδιότητα ενός ιστορικού προσώπου. Ο σύλλογος «Βάντσο Μιχάιλοφ» στο δικαστήριο του Μοναστηριού εγγράφηκε στις 15 Μαρτίου 2019.

 Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι το αίτημα εγγραφής του συλλόγου «Βάντσο Μιχάιλοφ» υποβλήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2019 από τον Λιούπτσο Γκιοργκιέφσκι.  Ζήτησε έγκριση για τη χρήση του ονόματος Ιβάν Μιχάιλοφ. 

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με γραπτή επιστολή του από τις 15 Μαρτίου 2019 ενημερώνει τον Λιούπτσο Γκιοργκιέφσκι ότι το υπουργείο δεν είναι σε θέση να εκδώσει έγκριση για τη χρήση του ονόματος Ιβάν Μιχάιλοφ για λογαριασμό του (βουλγαρικού) συλλόγου. 

Το Υπουργείο αναφέρεται στο γεγονός ότι το όνομα του συλλόγου πολιτιστικού κέντρου «Ιβάν (Βάντσο) Μιχάιλοφ», το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης και εγγραφής στο Κεντρικό Μητρώο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, περιέχει το όνομα μιας ιστορικής προσωπικότητας και δεδομένου ότι δεν υπάρχει μητρώο ιστορικών προσώπων ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που να μπορεί να καθορίσει την ιδιότητα του ιστορικού προσώπου.

 

Συνεργάτης του Χίτλερ

 

Για το εάν υπήρχε βάση για την απαγόρευση της εγγραφής συλλόγου με το όνομα του αποδεδειγμένου συνεργάτη του ναζιστικού καθεστώτος του Χίτλερ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση, καθώς το υπουργείο δεν είναι αρμόδιο για την εγγραφή του συλλόγου και ότι δεν εγγράφονται, άρα δεν υπάρχει λόγος να ζητηθεί ακύρωση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη απαγορεύσει την εγγραφή μιας ένωσης με το όνομα «Radko», το ψευδώνυμο του Βάντσο Μιχάιλοφ.

mkd.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr