Βουλγαρία: Απομακρύνθηκαν οι πράκτορες της Ρωσίας από την Υπηρεσία Ασφαλείας

Ο ένας κατάσκοπος της Ρωσίας ήταν επικεφαλής τομέα της SANS και ο άλλος επικεφαλής τμήματος

Απρίλιος 2, 2022. Ελλάδα.


Ρώσος διπλωμάτης κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στη Βουλγαρία


Σόφια.

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας- SANS που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας έχουν ήδη απολυθεί. 

Αυτό ανακοίνωσε σε ενημέρωση Τύπου ο επικεφαλής της SANS,  Πλάμεν Τόντσεφ.

Σύμφωνα με την Ειδική Εισαγγελία τα άτομα αυτά είναι πιθανό να έχουν διαβιβάσει πληροφορίες στη Ρωσική Ομοσπονδία  και σε κάποιον άλλο εκτός από τους απελαθέντες Ρώσους διπλωμάτες. Η μετάδοση των πληροφοριών γινόταν έμμεσα, μέσω της χρήσης διαδικτυακών πλατφορμών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SANS, ο ένας από τους κατηγορούμενους είναι επικεφαλής τομέα και ο άλλος επικεφαλής τμήματος. 

Εργάστηκαν για τον οργανισμό για περισσότερα από πέντε χρόνια και έχουν αναγνωριστεί ως καλοί υπάλληλοι μέχρι στιγμής. 

Η έρευνα ήταν εξ ολοκλήρου με το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας του SANS. Αφού συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία για τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, η Υπηρεσία ενημέρωσε την εισαγγελία προκειμένου να κινηθεί η προανακριτική διαδικασία.

Τα τελευταία χρόνια, η βουλγαρική υπηρεσία ασφαλείας ήταν στόχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τη SANS. 

Ο Πλάμεν Τόντσεφ δήλωσε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι Ρώσοι διπλωμάτες που θα κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στη Βουλγαρία.

«Η προστασία του βουλγαρικού εθνικού συμφέροντος πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους τους κρατικούς θεσμούς», έγραψε αργότερα στον λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ. Ευχήθηκε επίσης επιτυχία στην έρευνα της Ειδικής Εισαγγελίας, μαζί με τη SANS, για πιθανή κατασκοπεία υπέρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Ρώσος διπλωμάτης κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στη Βουλγαρία

 


Ο Γενικός Εισαγγελέας ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για δραστηριότητες σε βάρος της βουλγαρικής  εθνικής ασφάλειας του Α΄ Γραμματέα της Ρωσικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος διπλωμάτης ασκούσε δραστηριότητες στη χώρα ασύμβατες με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, χαρακτηρίστηκε ως «Persona non Grata» και μέσα σε 72 ώρες πρέπει να εγκαταλείψει τη Βουλγαρία.

dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr