Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αποκαλύπτει την κατάσταση των δύο αεροσκαφών που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία


Απρίλιος 13, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.


Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας,  Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι τα δύο αεροσκάφη «A400M» που έχουν κολλήσει στην Ουκρανία λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου της είναι σε καλή κατάσταση και θα επιστρέψουν στην Τουρκία με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία.

Αυτό έγινε σε μια ομιλία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ, διοικητές των χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων και άλλοι αξιωματικοί του στρατού.

Ο Ακάρ ανέφερε ότι ένα πλήρωμα πτήσης και μια τεχνική ομάδα μετέβησαν στην Ουκρανία για να επιθεωρήσουν τα δύο αεροπλάνα που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Επεσήμανε ότι συζήτησε θέματα άμυνας και ασφάλειας και τις εξελίξεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εξαμερούς συνάντησης με τους υπουργούς Άμυνας της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας την περασμένη εβδομάδα μέσω βιντεοκλήσης και την τριμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τους Βρετανούς και των Ιταλών υπουργών Άμυνας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι συνομιλίες του επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε:

 «Οι συζητήσεις αφορούσαν επίσης την εκκένωση αμάχων, ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας και την καταπολέμηση των ναρκών, τονίζοντας ότι παλεύουμε με τα πλοία, τα αεροπλάνα και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση ναρκών προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή και να μην προκαλέσει καμία κλιμάκωση και ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τις παρόχθιες χώρες εάν χρειαστεί».

Τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στον φάκελο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία, προσθέτοντας: «Συντονίζουμε τις δραστηριότητές μας και καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν (στην Ουκρανία) μέσω των συνομιλιών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αρχηγούς κρατών , και τις συναντήσεις μας με Υπουργούς».

Όσον αφορά τα δύο αεροσκάφη A400M με το παρατσούκλι « Γιουσούφ ο Μέγας», που είχαν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο της  Μπορισπόλ μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου μετά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Ακάρ δήλωσε:

 «Ένα πλήρωμα πτήσης και μια τεχνική ομάδα πήγαν και έλεγξαν τα δύο αεροπλάνα, καθώς είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό και θα τα φέρουμε σπίτι με την πρώτη ευκαιρία».

Από τον Μάρτιο, ο Ακάρ ανακοίνωσε ότι δύο τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη A400M εξακολουθούσαν να υπάρχουν στο αεροδρόμιο Μπορισπόλ στην Ουκρανία, αφού πέταξαν εκεί για σκοπούς ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης Τούρκων πολιτών στις 24 Φεβρουαρίου.

Turk Press

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr