Οι μαρτυρίες των Ουκρανών στρατιωτών που έμειναν στη Μαριούπολη: «Δεν έχουμε άλλο φαγητό, ούτε πυρομαχικά»


Απρίλιος 13, 2022. Ελλάδα.

 

Τι συμβαίνει στη Μαριούπολη; Η ουκρανική πόλη υφίσταται συνεχείς βομβαρδισμούς για εβδομάδες και πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα από την κατάκτησή της, γράφει η ιταλική  Corriere Della Sera.

Οι τελευταίες ομάδες Ουκρανών στρατιωτών που έχουν απομείνει είναι αποκλεισμένες στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal: πρόκειται για την 36η ταξιαρχία και το τάγμα Azov . 

Εδώ και μέρες υπάρχουν αναφορές - δύσκολο να επιβεβαιωθούν - σύμφωνα με τις οποίες είναι πλέον χωρίς πυρομαχικά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να σπάσουν την πολιορκία για να σωθούν. 

Η ουκρανική αντίσταση, στη Μαριούπολη, θα μπορούσε επομένως να εξαντληθεί. Τις τελευταίες ώρες, μερικές δραματικές μαρτυρίες έχουν ακουστεί από την πόλη, όπως αυτή ενός Βρετανού εθελοντή που πολεμάει στην πόλη με τον ουκρανικό στρατό, ο Αϊντίν Ασλίν. 

«Παραδιδόμαστε στους Ρώσους. Δεν έχουμε άλλο φαγητό, δεν έχουμε πυρομαχικά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», ​​είπε ο στρατιώτης στο τηλέφωνο με τη μητέρα του, σύμφωνα με αναφορές του BBC.

Ο Ασλίν, με καταγωγή από το Newark, πολεμά στην Ουκρανία από το 2018 και έχει γίνει πεζοναύτης στις Ένοπλες Δυνάμεις του Κιέβου. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η μονάδα του μάχεται στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

 «Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν έχουν πλέον όπλα για να πολεμήσουν», είπε η μητέρα του, Ανγκ Γουντ, στο BBC. 

Ο Μπρέναν Φίλιπς, φίλος του Άσλιν, μίλησε επίσης μαζί του στο τηλέφωνο. Ο στρατιώτης του έλεγε ότι η μονάδα του είναι τώρα χωρίς τρόφιμα και χωρίς πυρομαχικά.

 «Δεν μπορούν να βγουν έξω. Δεν μπορούν να πολεμήσουν», είπε ο Φίλιπς. Κατά συνέπεια, η παράδοση ήταν απαραίτητη: «Είμαι σίγουρος ότι αν είχαν μια τελευταία σφαίρα, θα την είχαν ρίξει».

Από τη Μαριούπολη, αυτές τις ώρες, φτάνουν και άλλες μαρτυρίες στρατιωτών. Μεταξύ άλλων, ο λογαριασμός Twitter «Euromaidan Press», ο οποίος ανάρτησε ένα «αποχαιρετιστήριο βίντεο» της 36ης ταξιαρχίας , τα κυκλοφόρησε ξανά. 

Το Euromaidan Press αναφέρει ως πηγή τη δημοσιογράφο της τηλεόρασης 1 + 1, Αναστάσια Ναγκόρνα, σύμφωνα με την οποία τα βίντεο γυρίστηκαν τη νύχτα μεταξύ 11 και 12 Απριλίου με τους πεζοναύτες που είχαν αναπτυχθεί στη Μαριούπολη.


Στο βίντεο, φαίνονται αρκετοί Ουκρανοί πεζοναύτες, συγκεντρωμένοι σε ένα δωμάτιο. «Λένε ότι είναι αφοσιωμένοι στην Ουκρανία, μέχρι το τέλος», αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, «αλλά δεν τους απέμειναν πυρομαχικά. Ζητούν να μπορέσουν να τελειώσουν τη δουλειά και να παλέψουν για τη νίκη».

Corriere Della Sera

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr