Επίσκεψη πρωθυπουργού Βουλγαρίας στην Ουκρανία- Σημαντικές συμφωνίες


Απρίλιος 28, 2022. Ελλάδα.

Ο ουκρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός μπορεί να επισκευαστεί από βουλγαρικές εταιρείες και η Βάρνα μπορεί να γίνει κέντρο εξαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Αυτό συμφωνήθηκε από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας  Κιρίλ Πέτκοφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Κίεβο.

 Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να προμηθεύσει τη Βουλγαρία με ηλεκτρική ενέργεια και ο Πέτκοφ είπε ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την υποστήριξη της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τη διαβαλκανική γραμμή για την παροχή φυσικού αερίου από τους ενεργειακούς τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Τουρκία στην Ουκρανία.

Οι δύο χώρες έχουν ενωθεί γύρω από ένα ενισχυμένο πρόγραμμα συνεργασίας που διέπει την ενέργεια, τα γεωργικά προϊόντα, την αμυντική τεχνολογία και άλλα.

Οι ουκρανικές αρχές είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη Βουλγαρία με τα μπλοκαρισμένα βουλγαρικά πλοία στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι κάλεσε τη Βουλγαρία να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και όλες οι δημοκρατίες θα είναι πίσω σας» , είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία με αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει εκπροσώπους τριών από τα τέσσερα φιλοκυβερνητικά κόμματα.

 Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω προσδοκιών ότι η Βουλγαρία θα εγκρίνει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, προσχωρώντας στους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι είπε ότι κάθε χώρα βοηθά όσο μπορεί και όρισε τη Βουλγαρία ως φίλη χώρα.

«Ήμουν ειλικρινής όταν ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό, ο οποίος πραγματικά βοηθά - όχι απλώς θέλει, όχι απλώς υποσχέσεις, αλλά βοηθά», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

 Μετά τη συνάντηση, ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν οι δυο τους συζήτησαν συγκεκριμένες προμήθειες όπλων και πυρομαχικών.

«Η αποκατάσταση του στρατιωτικού τους εξοπλισμού είναι πραγματικά πολύ πιο σημαντική για αυτούς αυτή τη στιγμή από τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν άλλες χώρες», είπε ο Πέτκοφ.

 

Η Βουλγαρία έγινε υλικοτεχνική βάση για το εμπόριο ουκρανικών σιτηρών


«Η Βουλγαρία θα χαρεί να υποστηρίξει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία προς τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία για πρόσθετες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα προσφέρει επίσης δωρεάν κεφάλαιο στην Ουκρανία, το οποίο είναι πολύ απαραίτητο. Η Βουλγαρία θα χαρεί να μεταλλαχθεί η Βάρνα σε κόμβο εφοδιαστικής για σιτηρά και ηλίανθο, ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για διανομή», είπε ο Πέτκοφ.

Ο Πέτκοφ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή το λιμάνι της Οδησσού έχει πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ηλίανθου και εξετάζουμε πώς να κάνουμε τη Βουλγαρία κεντρικό κόμβο εξαγωγών.

 

Η Βουλγαρία ελπίζει σε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα από την Ουκρανία

 

 

Ο Πέτκοφ εξήγησε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξάγει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στη Βουλγαρία επειδή αυτή τη στιγμή έχει περισσότερη παραγωγή από αυτή που χρειάζεται.

Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν θα στείλουν ειδικούς στη Βουλγαρία για να δουν αυτή την ευκαιρία για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και πώς μπορεί να περάσει από τη Ρουμανία για να έρθει στη χώρα μας, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία θα είναι μια από τις λίγες χώρες που θα προσκληθούν στο πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και οι εταιρείες μας μπορούν να είναι μέρος αυτού.

Μαζί, οι δύο χώρες μπορούν να παραγγείλουν τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου και να χρησιμοποιήσουν την παλιά υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου για μεταφορά μέσω της Ρουμανίας, με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων που ζητούνται.


Επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού

 

Ο  Κιρίλ Πέτκοφ εξήγησε ότι υπάρχει πιθανότητα οι μονάδες TEREM (για τανκς και άλλος βαρύς εξοπλισμός) και Avionams για αεροπλάνα και ελικόπτερα να δεσμευτούν λόγω της εξειδίκευσής τους στην αποκατάσταση παλιού σοβιετικού εξοπλισμού.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν μια ευκαιρία και για τις δύο εταιρείες και με την έγκριση του κοινοβουλίου, ο υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχει στα logistics.

 

 Η τραγωδία στην Ουκρανία και η πολιτισμική επιλογή της Βουλγαρίας

 

Νωρίτερα, ο Petkov επισκέφτηκε επίσης τις πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα.

 « Η Βουλγαρία δεν θα μείνει αδιάφορη σε αυτήν την τραγωδία και παίρνουμε ξεκάθαρη θέση, ως μέρος του δημοκρατικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, γιατί αυτή δεν είναι μόνο η μάχη της Ουκρανίας, αυτή είναι μια πολιτισμική επιλογή».

 Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Μπούτσα. Επισκέφτηκε τον χώρο ενός ομαδικού τάφου στον οποίο οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι θάφτηκαν 97 άνθρωποι.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μέρος όπου είναι θαμμένοι 97 άνθρωποι, υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, τα περισσότερα με σημάδια από σφαίρες. Αυτή η γειτονιά μοιάζει με γειτονιά της Σόφιας και είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς μπορεί να μοιάζει μια κανονική πόλη μετά από λίγες μέρες πολέμου», είπε.

Ο Πέτκοφ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Είπε ότι η απόφαση είναι πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

mediapool.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr