Αλβανία: Πως σχολιάζει ο Έντι Ράμα τη δημοσκόπηση για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια»


Απρίλιος 7, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σχολίασε σήμερα τη στήριξη που έλαβε από το λαό μέσω του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία Ανοικτά Βαλκάνια, μια διαδικασία που επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει.

Στην έρευνα της Εθνικής Διαβούλευσης, περίπου το 60 τοις εκατό των πολιτών δήλωσε θετικά ότι η πρωτοβουλία είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας, περίπου το 26 τοις εκατό είπε ότι φέρνει πολλά οφέλη στη χώρα και το 15 τοις εκατό είπε ότι δεν γνώριζε.

Τα Ανοιχτά Βαλκάνια είναι μια πρωτοβουλία για την οποία υπήρξαν πολλά ερωτηματικά. Οι μισές χώρες της περιοχής αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να γίνουν μέρος της. Το Κοσσυφοπέδιο αντιτάχθηκε ανοιχτά από την αρχή, τονίζοντας τον ρόλο της Σερβίας στην περιοχή.

Πρόσφατα, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε ότι «τη στιγμή που η Σερβία εγκαταλείπει τις αποσταθεροποιητικές τάσεις προς την περιοχή, τη στιγμή που η Σερβία αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα, ως μια πραγματικότητα που προχωρά και δεν θα πάει ποτέ πίσω, «τότε μπορεί κανείς να πάρει στα σοβαρά τη δήλωση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι ενδιαφέρεται για περιφερειακή συνεργασία», είπε η πρόεδρος Οσμάνι.

Τα ερωτήματα σχετικά με την πρωτοβουλία κλιμακώθηκαν περαιτέρω καθώς η Σερβία αντιτάχθηκε στη στάση της ΕΕ για τη Ρωσία, αρνούμενη να ενταχθεί σε κυρώσεις κατά της Μόσχας για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία.

«Τα Ανοιχτά Βαλκάνια είναι ένα πολύ σημαντικό συμφέρον της Αλβανίας και των Αλβανών, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, αλλά είμαι ο ηγέτης της Αλβανίας, δεν είμαι ο ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου και δεν θέλω να δώσω καμία σκέψη ή ανεπιθύμητη συμβουλή στους ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι προς το μεγάλο συμφέρον της Αλβανίας να διευρύνει τον χώρο της για μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων» – είπε ο κ. Ράμα, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την «Φωνή της Αμερικής» στην αλβανική.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr