Το Οικουμενικό Πατριαρχείο άρει το σχίσμα 55 ετών από την «Εκκλησία των Σκοπίων»


Μάιος 9, 2022.  Ελλάδα.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αφαίρεσε το 55χρονο σχίσμα της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» των Σκοπίων και αποφάσισε να καθιερώσει κανονική και ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ ‘Μακεδόνων’ επισκόπων, ιερέων και λαού. Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.

«Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» το νέο όνομα


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει την «Εκκλησία των Σκοπίων» και πλέον θα μπορεί να συνεργαστεί μαζί της. Από τις πληροφορίες προκύπτει ότι Εκκλησία αναγνωρίζεται ως «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, υπό την προεδρία της εξοχώτητας Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίος συζήτησε διεξοδικά το εκκλησιαστικό ζήτημα των Σκοπίων και αφού εκτίμησε σε τελική φάση το αίτημα που υπέβαλε στη Μητέρα Εκκλησία η εκκλησία αυτή, καθώς και τα αιτήματα του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, αποφάσισε τα εξής: Για το σκοπό αυτό εκδίδονται οι αντίστοιχες πατερικές και συνοδικές συλλογές.

Παρείχε στην Ιερά Εκκλησία της Σερβίας τη διευθέτηση διοικητικών ζητημάτων μεταξύ αυτής και της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της κανονικής τάξης και της εκκλησιαστικής παράδοσης.

Αναγνωρίζει το όνομα αυτής «Εκκλησία της Αχρίδας» (που σημαίνει την περιοχή της δικαιοδοσίας της μόνο εντός της επικράτειας του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας), όπως υποσχέθηκε εγγράφως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον προϊστάμενό του, εξαιρουμένου του όρου «Μακεδονική» και οποιαδήποτε άλλα παράγωγα της λέξης «Μακεδονία».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη, την πρόοδο και τη σταθερότητα αυτής της εκκλησιαστικής μονάδας στην Αχρίδα, όπως εδώ και αιώνες για όλες τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες, ως «το πανδοχείο της αγάπης, η πηγή της ευσέβειας του ορθόδοξου χριστιανικού έθνους» (Δράμας Παύλος).

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε σε συνάντηση του Πατριάρχη Πορφύριου με τον επικεφαλής της Εκκλησίας των Σκοπίων, Στέφανο. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν πληροφορίες για τέτοια συνάντηση. Την ίδια στιγμή, πολιτικοί της Βόρειας Μακεδονίας και ένας ντόπιος επίσκοπος πίεζαν συνεχώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αναγνώριση της «Μακεδονικής Εκκλησίας» και την ανακήρυξή της ως αυτοκέφαλη εκκλησία.

Πριν από χρόνια, η λεγόμενη «Μακεδονική Εκκλησία» ζήτησε να ανακηρυχθεί η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ως μητέρα της, αλλά μόλις σχηματίστηκε επιτροπή στην Ιερά Σύνοδο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το θέμα, οι επίσκοποι της Βόρειας Μακεδονίας άρχισαν να ζητούν άμεση βοήθεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

BGNES

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr