Σκόπια: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την «Εκκλησία μας» ως κανονική - σειρά έχει η Σερβία να κάνει το ίδιο!


Μάιος 9, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Με απόφαση της σημερινής συνόδου της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Παναγιώτατο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, αίρει το επί δεκαετίες σχίσμα που επιβλήθηκε στην αρχαία μας Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, που αποκαταστάθηκε στο πρόσωπο της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», γράφει η Βέτσερ των Σκοπίων.

 Αυτό σημαίνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει την εκκλησιαστική ιεραρχία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο ως κανονική και έγκυρη στον πανορθόδοξο κόσμο και καθιερώνει κανονική και λειτουργική κοινωνία μαζί της.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει μεταξύ  των άλλων:

«Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, η οποία συνήλθε σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συζήτησε εξαντλητικά το εκκλησιαστικό πρόβλημα στα Σκόπια και, αξιολογώντας στο τελικό στάδιο την προσφυγή (eclitus) της τοπικής Εκκλησίας προς τη Μητέρα Εκκλησία, καθώς και τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, αποφάσισε τα εξής:

Δέχεται στην ευχαριστιακή κοινωνία την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό αυτής της Εκκλησίας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, επουλώνοντας την πληγή του σχίσματος και ρίχνοντας «κρασί και λάδι» στην πληγή των ντόπιων Ορθοδόξων αδελφών μας. Για το σκοπό αυτό εκδίδεται κατάλληλη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη.

Επαφίεται στην ιερώτατη Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα διοικητικά ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ αυτής και της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, φυσικά στο πλαίσιο της κανονικής πράξης και της εκκλησιαστικής παράδοσης.
Ως όνομα αυτής της Εκκλησίας αναγνωρίζει την «Αχρίδα» (έχοντας ως περιοχή δικαιοδοσίας της την κατοχή εντός των ορίων του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας»., γράφει το δημοσίευμα.

vecer.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr