Οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός Βουλγαρίας και Ελλάδας πιστεύουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για την κατάσταση στην Ουκρανία


Μάιος 8, 2022. Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου αποδίδουν την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στη Ρωσία, με εξαίρεση τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

 Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα νέας κοινωνιολογικής έρευνας στη βρετανική διεθνή εταιρεία για έρευνα αγοράς και ανάλυσης δεδομένων YouGov. Η μελέτη διεξήχθη με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο με την ευκαιρία της Κρατικής Διάσκεψης της Ένωσης στη Φλωρεντία το 2022.

Η έρευνα βασίζεται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα σε 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν το Ηνωμένο Βασίλειο και η επιτόπια έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1ης και 25ης Απριλίου.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 44% των Βουλγάρων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ είναι πλήρως υπεύθυνο για την κατάσταση στην Ουκρανία και ένα άλλο 13% πιστεύει ότι η ευθύνη μοιράζεται μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

 Έτσι, η Βουλγαρία γίνεται η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο ανθρώπων που κατηγορούν το ΝΑΤΟ - συνολικά 57% .

 Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 56% και στην τρίτη η Σλοβακία με 45%.

Στη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και την Ολλανδία, περισσότερο από το 70% των ανθρώπων θεωρούν τη Ρωσία ως τον κύριο υπεύθυνο.

 

Διχασμένη η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη


Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, «αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι περισσότερο διχασμένη από όσο θα νομίζαμε, αν κρίνουμε από την τρέχουσα συζήτηση για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η μελέτη εξετάζει επίσης την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών σε μια σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 Έχει εκφραστεί τεράστια υποστήριξη για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία (84%), επιτρέποντας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να εισέλθουν σε ευρωπαϊκές χώρες (80%) και στις αγορές εργασίας τους (71%).

Το μικρότερο μέρος υποστηρίζει την αποστολή στρατευμάτων για να συμμετάσχουν στον πόλεμο με την Ουκρανία σε μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ - κατά μέσο όρο μόνο το 31%. 

Επίσης, ένας μικρός αριθμός Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να δεχτούν υψηλότερο ενεργειακό κόστος λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Προβληματίζει η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Μεταξύ 30% και 49% υποστηρίζουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η πλειοψηφία σχεδόν του 58% υποστηρίζει την αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (58%), αν και οι διαφορές στις αντιδράσεις επί του θέματος ποικίλλουν. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία είναι γενικά πολύ δύσπιστοι σχετικά με την αποστολή όπλων ή στρατιωτικού εξοπλισμού και είναι επίσης σθεναρά αντίθετοι στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν και ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν ήδη στείλει κάποια στρατιωτική βοήθεια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η διαφορά στις απαντήσεις σε αυτές τις χώρες οφείλεται στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, στους θρησκευτικούς δεσμούς και στη συγγένεια μεταξύ των αριστερών ή κομμουνιστικών κομμάτων τους και της Ρωσίας. 

Γίνεται επίσης λόγος για σκεπτικισμό προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ και σε ορισμένες περιπτώσεις «απόλυτο αντιαμερικανισμό».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr