Η στροφή της Σερβίας προς τη Δύση έχει αρχίσει


Μάιος 8, 2022. Ελλάδα.

 

Ο γνωστός Σέρβος ερευνητής και δημοσιογράφος Ιβάν Ιβάντζι δήλωσε ότι η Σερβία έχει ξεκινήσει μια καμπή στην εξωτερική της πολιτική και δεν πρέπει να συνεχίσει το παιχνίδι «μια με τις Βρυξέλλες, μια με τη Μόσχα».

Σε άρθρο του για την Deutsche Wellen, ο Ιβάντζι είπε ότι η Σερβία χρειαζόταν τη στήριξη της Ρωσίας εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, τα πολυπόθητα χρήματα στη Σερβία έρχονται από τη Δύση, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιβάντζι είπε ότι η «στροφή» του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια αναλογία μεταξύ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην Ουκρανία με το Κοσσυφοπέδιο.

 Ο διερμηνέας του Τίτο είπε ότι η Σερβία θα έκανε με τη σειρά της «τον πόνο που ο Πούτιν πρόδωσε τη Σερβία».

«Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Βούτσιτς άρχισαν να προετοιμάζονται για μια στροφή στην εξωτερική πολιτική του προέδρου: Αφού ο Πούτιν συνέκρινε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών» Λουχάνσκ και Ντόνετσκ με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχου κράτους από τις δυτικές χώρες - ενώ η Σερβία το θεωρεί επαρχία της – τα σερβικά ΜΜΕ την κατηγόρησαν (τη Μόσχα) ότι υποστηρίζει την απόσχιση του «λίκνου της Σερβίας» από τον κορμό της. Νομίζω ότι η Σερβία θα ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

»Αλλά αυτό μετά από χρόνια φιλορωσικής προπαγάνδας θα πουληθεί στον σερβικό πληθυσμό ως ανατροπή της εξωτερικής πολιτικής υπό πίεση και με μεγάλο πόνο - επειδή ο Πούτιν πρόδωσε τη Σερβία. 

»Εάν η Σερβία ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Μόσχα και οι Ρώσοι δεν θα το αισθανθούν καθόλου, αλλά τους Σέρβους αγρότες θα μείνουν στα χέρια τους η σοδειά, την οποία συνήθως πωλούν στη Ρωσία», έγραψε.

Ο Ιβάντζι δεν περιμένει ότι η στάση της Δύσης απέναντι στη Σερβία θα αλλάξει προς όφελος του Βούτσιτς. Συνέδεσε αυτή τη γνώμη με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη Γερμανία ο Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, μετά από πρόσκληση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

«Ο Πρόεδρος της Σερβίας έλαβε σήμα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 4 Μαΐου 2022, όπου ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου έγινε δεκτός ταυτόχρονα με τις ίδιες τιμές με αυτόν. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: στα μάτια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία είναι ίσα κράτη. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κούρτι και ο Βούτσιτς, που μάλιστα δεν ήθελαν να συναντηθούν, αναγκάστηκαν να παραβρεθούν σε ένα άτυπο δείπνο με τον επιτετραμμένο της ΕΕ για τα Βαλκάνια. Κάθισαν σε ένα όμορφα στρωμένο στρογγυλό τραπέζι κοιτάζοντας φιλικά μπροστά στις κάμερες. Δεν βγήκε τίποτα από αυτή τη συνάντηση. Αξιωματούχοι Βελιγραδίου και Πρίστινα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στις 13 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτή η χειρονομία θα μείνει ριζωμένη στη μνήμη και των δύο πολιτικών», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Ιβάντζι λέει ότι η Σερβία θα πρέπει τώρα να αναγνωρίσει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο και να μην εμποδίσει την ένταξη του στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Με αυτό, η Ευρώπη θα ήταν τουλάχιστον ένα βήμα πιο κοντά στην ειρηνική ενοποίησή της - ένα σημαντικό μήνυμα σε μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία 77 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας νέος πόλεμος μαίνεται ξανά στην γηραιά ήπειρο», έγραψε ο Ιβάντζι.

Ο ίδιος έχει εκφράσει τη άποψή του για το τι θα έκανε ο  Γιόσιπ Μπροζ Τίτο αν ήταν σήμερα ηγέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταδίκαζε τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας και θα επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα.

koha.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr