Νότια Σερβία: Γιατί δεν εκλέχθηκε κανένας Αλβανός στην Κοιλάδα του Πρέσεβο


Μάιος 8, 2022. Ελλάδα.

Από τους τρεις βουλευτές που είχαν στο προηγούμενο σερβικό νομοθετικό σώμα, οι Αλβανοί στο νότο της Σερβίας, δεν απέκτησαν κανέναν - τουλάχιστον προς το παρόν, εκτός αν βγουν αληθινές οι καταγγελίες που ακούγονται μεταξύ των Αλβανών.

«Αυτή η κατάσταση θα μας πάει πολύ πίσω και θα μας φέρει αρνητική ενέργεια στο περιβάλλον μας. Δεν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, δεν θα υπάρξει ευημερία», δήλωσε στο Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη ο Αλμίν Σακίρι, αντιδήμαρχος του Πρέσεβο.

Το Πρέσεβο, μαζί με τη Μέντβετζα και το Μπουγιάνοβατς, συνθέτουν αυτό που είναι γνωστό ως η Κοιλάδα του Πρέσεβο -  η οποία κατοικείται από αλβανική πλειοψηφία.

Στις βουλευτικές εκλογές της Σερβίας, που διεξήχθησαν στις 3 Απριλίου, οι εκπρόσωποι αυτής της κοινότητας διαγωνίστηκαν με δύο εκλογικούς καταλόγους, αλλά λόγω της χαμηλής συμμετοχής των πολιτών, κανένας από τους δύο δεν ξεπέρασε το όριο που απαιτείται για την είσοδο στο Σερβικό Κοινοβούλιο.

 

Εμπόδισαν οι πολιτικές διαφορές

 

Υπήρχαν δύο λίστες στην εκλογική διαδικασία: ο «Συνασπισμός των Ενωμένων Αλβανών» και η «Αλβανική Δημοκρατική Εναλλακτική» - με συνολικά 20 υποψηφίους.

Οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να ενωθούν λόγω «πολιτικών διαφορών».
Στις εκλογές του 2020, όταν μπήκαν σε εκλογικούς καταλόγους, οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο εξασφάλισαν τρεις έδρες στη Συνέλευση της Σερβίας.

Η συμφωνία για κοινή συμμετοχή στις εκλογές επετεύχθη με τη μεσολάβηση του τότε υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσακάι.

Σήμερα, τα αλβανικά κόμματα στην Κοιλάδα αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση αυτής της συμφωνίας.

«Όσοι πρόδωσαν τη Συμφωνία των Τιράνων δεν βρίσκονται πλέον στο στάδιο που βρίσκονταν. Και, τώρα, ακριβώς αυτοί που πρόδωσαν τη Συμφωνία των Τιράνων, βγαίνουν και κατηγορούν την Εναλλακτική για την Αλλαγή, λες και είμαστε εμείς που έχουμε κάνει παραβιάσεις», λέει ο  Σακίρι, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος αυτού του κόμματος.

Η Εναλλακτική για την Αλλαγή ήταν μέρος της εκλογικής λίστας της Αλβανικής Δημοκρατικής Εναλλακτικής, η οποία στις εκλογές της 3ης Απριλίου στη Σερβία κέρδισε 3.250 ψήφους ή το 0,09 τοις εκατό από αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρεπουμπλικανικής Εκλογικής Επιτροπής στη Σερβία, η άλλη λίστα, ο Συνασπισμός των Ενωμένων Αλβανών, κέρδισε 9.630 ψήφους ή το 0,26 τοις εκατό εξ αυτών.

 «Φταίει η σερβική πολιτική»

Ο αρχηγός αυτού του συνασπισμού, Σαΐπ Καμπέρι, λέει ότι η ενότητα μεταξύ των αλβανικών κομμάτων έχει σπάσει από τη σερβική πολιτική, αλλά δεν διευκρινίζει περισσότερα. Ο Καμπέρι, ο οποίος ήταν μέλος του πρώην σερβικού νομοθετικού σώματος, έχει προκαλέσει συχνά αντιδράσεις με τις ομιλίες του στη Βουλή της Σερβίας.

Μάλιστα, σε μια ομιλία του τον Οκτώβριο του 2020, είπε ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Σερβίας που διεξήχθησαν εκείνο το έτος «παρήγαγαν μια ολοκληρωτική εξουσία» που δεν έχει δει ούτε ο πρώην Σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου.

Ο τότε πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, είπε ότι αυτή η παρουσίαση του Καμπέρι ήταν «προκλητική».

 

Πόσοι είναι οι Αλβανοί στη νότια Σερβία

 

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός Αλβανών στη Σερβία, καθώς οι Αλβανοί μποϊκοτάρουν την απογραφή του πληθυσμού από το 2011.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έγινε το 2015, υπάρχουν περίπου 70.000 Αλβανοί εγγεγραμμένοι στην Κοιλάδα του Πρέσεβο.

Από αυτούς, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και τοπικές πολιτικές οντότητες, περίπου 20.000 έχουν μεταναστεύσει στο Κοσσυφοπέδιο για διάφορους λόγους, ενώ άγνωστος αριθμός έχει μεταναστεύσει σε χώρες της Δύσης.

lajm.co

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr