Ρωσικό κόμμα: Να καταργηθεί ο δυτικός όρος ‘πρόεδρος’ για τον Βλαντίμιρ Πούτιν


Ιούλιος 16, 2022. Ελλάδα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κανονικά πρέπει να παραιτηθεί  από το αξίωμά του το 2024. Ωστόσο, λόγω συνταγματικής αλλαγής, ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά στη Ρωσία μέχρι το 2036, γράφει η γερμανική Focus Online.

Θα συνεχίσει όμως ο Πούτιν να αυτοαποκαλείται “President”; Το Ρωσικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR) σχεδιάζει να αλλάξει τον τίτλο του αξιώματος του Πούτιν. 

Είναι περίεργη η αιτιολόγηση:

 « President -Πρόεδρος» είναι δυτικός όρος και προέρχεται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο όρος δεν είναι οικείος στον ρωσικό λαό, είναι κάτι εισήχθη από τη ‘Δύση’.

Η πρόταση του LDPR, το οποίο βρίσκεται επίσης στο ρωσικό κοινοβούλιο και θεωρείται πιστό στο Κρεμλίνο αναφέρει:

Στο μέλλον, ο Πούτιν θα πρέπει να αποκαλείται «Pravitel» στα ρωσικά ή ‘Ruler’ στα αγγλικά, που μεταφράζεται ως «κυβερνήτης – ένα άτομο που κυβερνά το κράτος κατά τη βούλησή του», όπως αναφέρεται από πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του «Newsweek» και του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti. 

Ο  νέος όρος θεωρείται «πιο κατανοητός» στο ρωσικό λαό.

Ήδη από το 2020, ο τότε ηγέτης του LDPR, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρότεινε να αποκαλείται ο Ρώσος πρόεδρος «Ανώτατος Ηγέτης».

«Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, αυτή είναι γενικά μια νέα λέξη και μέχρι να ριζώσει εντελώς, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ασφάλεια, όπως για παράδειγμα, με τη φράση «αρχηγός κράτους» ή τη λέξη «ηγεμόνας». Και τα δύο είναι περισσότερο κατανοητά στο ρωσικό αυτί», είχε αναφέρει το LDPR. 

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε τότε ότι ο ίδιος ο Πούτιν δεν είχε άποψη για το θέμα.

Το 2020, η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, απέρριψε την πρόταση του LDPR που πρότεινε τη μετονομασία της θέσης του αρχηγού του κράτους σε «ανώτατο άρχοντα».

Ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο επί μακρόν ηγέτης του LDPR που πέθανε τον Απρίλιο, πρότεινε πολλές φορές να αναφέρεται ο Πρόεδρος ως «Ανώτατος Κυβερνήτης» προκειμένου να δημιουργηθεί απόσταση από τους τίτλους αξιωμάτων που προέρχονται από ξένες γλώσσες.

Το θέμα επανήλθε τώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία που υπάρχει ένα ισχυρό αντιδυτικό κλίμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr