Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Το Ισραήλ συμφώνησε για το καθεστώς δύο νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα με τη Σαουδική Αραβία


Axios.com

Ιούλιος 14, 2022. Ελλάδα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε με τους όρους της συμφωνίας για δύο στρατηγικά νησιά στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα ανοίξει το δρόμο στη Σαουδική Αραβία να λάβει μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη η αμερικανική ιστοσελίδα Axios.com επικαλούμενη ισραηλινές πηγές αναφέροντας ότι η χώρα τους είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ήταν έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με τα νησιά Τιράν και Σαν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόσθεσαν ότι οι όροι της συμφωνίας εγκρίθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά μιας πολυεθνικής δύναμης παρατηρητών που θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο στα δύο νησιά σε νέες τοποθεσίες στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά με κάμερες για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στα νησιά και στο Στενό του Τιράν, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Σαουδική Αραβία θα δεσμευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου το 1979, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη διατήρηση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στον κόλπο Τιράν για τα ισραηλινά πλοία.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο, η συναίνεση θα επιτρέψει επίσης μια ξεχωριστή συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία που θα επιτρέπει στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας για πτήσεις ανατολικά προς την Ινδία και την Κίνα.

Ο ιστότοπος σημείωσε επίσης ότι η χωριστή συμφωνία θα επιτρέπει απευθείας πτήσεις τσάρτερ από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία για τη μεταφορά μουσουλμάνων προσκυνητών που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν στο Ισραήλ εγγυήσεις ασφάλειας για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας με βάση τις δεσμεύσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr