Πρόσκληση σε εκδήλωση στο Καστελόριζο για τον θρυλικό Έλληνα Θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη


Τούρκοι αιχμάλωτοι υποκλίνονται στον Λάμπρο Κατσώνη ( πίνακας άγνωστου καλλιτέχνη - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Αθήνα)

Ιούλιος 26, 2022. Ελλάδα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά  η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος -Αυστραλίας διοργανώνει εκδήλωση για τον Έλληνα θαλασσομάχο της προεπαναστατικής Ελλάδας, Λάμπρο Κατσώνη.

Η εκδήλωση θα αναβιώσει τον ελλιμενισμό του πλοιάρχου Α΄ τάξεως Χιλιάρχου και Ιππέος του Ρωσικού (τσαρικού) πολεμικού ναυτικού Έλληνος θαλασσομάχου Λάμπρου Κατσώνη το 1789 στη νήσο Μεγίστη (Καστελλόριζο).


Με αυτήν προσδίδεται η προσήκουσα τιμή και αναγνώριση των θυσιών στον μεγάλο προεπαναστατικό ήρωα – Ναυμάχο που κυριαρχούσε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον για δύο δεκαετίες 1770 – 1790.

Η αναπαράσταση θα λάβει χώρα στις 6 Αυγούστου 2022, στο λιμάνι του νησιού με πορεία ανόδου προς το φρούριο.

Σύμφωνα με τη ρωσική εγκυκλοπαίδεια ο Λάμπρος Κατσώνης (ρωσικά Ламброс Кацонис) 1752-1804 ήταν Έλληνας επαναστάτης ήρωας του 18ου αιώνα και ιππότης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με το βαθμό του Πλοιάρχου στο Αυτοκρατορικό Ρωσικό Ναυτικό όπου του απενεμήθη το παράσημο  του Αγίου Γεωργίου.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ρωσικό κείμενο:

«Τον Ιανουάριο του 1788, ο Κατσώνης έλαβε άδεια από τον Ποτέμκιν και ταξίδεψε στην Τεργέστη , το μοναδικό λιμάνι της τότε συμμαχικής Αυστρίας .

Εδώ, ο Κατσώνης, με τη βοήθεια της ελληνικής κοινότητας, μέσα σε 6 μήνες αγοράζει ένα αμερικάνικο εμπορικό καράβι με ιστιοπλοϊκό εξοπλισμό φρεγάτας, το εξοπλίζει με 28 πυροβόλα και το ονομάζει «Minerva Severnaya», καθώς και 2 ελληνικά εμπορικά πλοία από την νησί της Κεφαλονιάς, με 16 πυροβόλα όπλα που μετονομάστηκαν σε «Πρίγκιπας Ποτέμκιν-Ταυρίδη» και «Κόμης Αλεξάντερ Μπεζμπορόντκο» (προς τιμήν του συγγραφέα του ελληνικού έργου Αικατερίνη). Τα πληρώματα επανδρώθηκαν από Έλληνες έμπορους ναυτικούς και εθελοντές της ελληνικής κοινότητας της Τεργέστης».

 


 

The Hellenic Information Team