Αλβανία: «Από τη σοβιετική βάση σε βάσεις του ΝΑΤΟ» Ο Ράμα ζητά δημιουργία ναοτοïκής ναυτικής βάσης


Ιούλιος 11, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο  Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα θα συναντηθεί με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα εν μέσω σχεδίων να μετατραπεί ένα λιμάνι στην ακτή της Αδριατικής της χώρας σε ναυτική βάση της Συμμαχίας, όπως γράφει η Gazeta Shqiptare.

Αυτό έρχεται λίγους μήνες αφότου ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή μιας πρώην βάσης γεμάτη με πρώην σοβιετικά αεροσκάφη στην παλιά «Πόλη του Στάλιν», τώρα Κουτσόβα/ Kuçovë, σε αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009 και από τότε έχει εργαστεί σκληρά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. 

Ενώ οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται στο 1,5355% από το 2020, η χώρα φιλοξενούσε την αποστολή Defender 2021 του ΝΑΤΟ και έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με τη συμμαχία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.


Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει νατοϊκή ναυτική βάση κοντά στο Δυρράχιο


Ο Ράμα θα συναντηθεί με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ την Τετάρτη για να συζητήσει το έργο, το οποίο ανακοίνωσε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την 1η Ιουλίου. Το λιμάνι θα βρίσκεται στο Πόρτο Ρομάνο του Δυρραχίου, 40 λεπτά από την πρωτεύουσα των Τιράνων και θα περιλαμβάνει εμπορικό τμήμα και στρατιωτική ναυτική βάση. Η χρηματοδότηση θα γίνει τόσο από το αλβανικό κράτος όσο και από το ΝΑΤΟ.

«Σύντομα θα επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις σχετικά με την πρότασή μας... για την εγκατάσταση ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο νέο λιμάνι στο Δυρράχιο», είπε ο Ράμα.

Τον Μάιο, ο Ράμα είπε ότι η κυβέρνησή του είχε προσφέρει στο ΝΑΤΟ τη ναυτική βάση Πασαλιμάν νότια των Τιράνων. Βρίσκεται νότια της Αυλώνας, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο, ήταν η μοναδική βάση της Σοβιετικής Ένωσης στη Μεσόγειο κατά τη δεκαετία του 1950, σε μια εποχή που το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας ήταν ευθυγραμμισμένο με τη Μόσχα.


Η βάση Πασαλιμάν χρησιμοποιείται από τους Τούρκους


Μετά την πτώση του κομμουνισμού, ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας, η οποία διατήρησε το δικαίωμα χρήσης του. Το αλβανικό ναυτικό εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη βάση για ορισμένες επιχειρήσεις και εκπαίδευση. Αυτή η επιλογή φαίνεται πως παρουσιάστηκε υπέρ της Πόρτο Ρομάνο.

Το ΝΑΤΟ μεταμορφώνει επίσης μια πρώην στρατιωτική αεροπορική βάση της κομμουνιστικής εποχής στην Κουτσόβα, παλαιότερα γνωστή ως «πόλη του Στάλιν». Η αεροπορική βάση των 350 εκταρίων φιλοξενεί επί του παρόντος πολλά παροπλισμένα MiG, Antonov και Yak-18 της σοβιετικής και κινεζικής εποχής.

 

«Χτίστηκε από φυλακισμένους του Ενβέρ Χότζα»

 

Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με κόστος 50 εκατ. ευρώ, με τη βάση να είναι λειτουργική το 2023. Θα παρέχει αποθήκευση πυρομαχικών και θα λειτουργεί ως κέντρο καυσίμων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή νέων αποθηκευτικών μονάδων, την αποκατάσταση του διαδρόμου προσγείωσης και εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου πύργου ελέγχου.

Η αρχική βάση χτίστηκε με εργασία κρατουμένων υπό το καθεστώς του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια απομονωτισμού, η Αλβανία στράφηκε προς τη Δύση, προσχωρώντας στη συμμαχία το 2009 και ελπίζοντας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής του μπλοκ εδώ και αρκετό καιρό.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr