Νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας


Ο Λαπίντ και ο Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, Τουρκία, Ιούνιος 2022 

Ιούλιος 11, 2022. Ελλάδα.

Μια νέα αεροπορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας μονογραφήθηκε λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο (Πέμπτη), σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ  Γιαΐρ Λαπίντ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της απόφασης για επέκταση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων που λήφθηκαν από τον Λαπίντ και τον Τσαβούσογλου στις συναντήσεις τους στην Ιερουσαλήμ και την Άγκυρα τον περασμένο μήνα, ενώ ο πρώτος υπηρέτησε, επίσης, ως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Η μονογραφή – υπογεγραμμένη από τους διευθυντές της πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών – είναι ένα ζωτικό στάδιο για την υπογραφή μιας πλήρους αεροπορικής συμφωνίας, η οποία αναμένεται να επιτρέψει στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να ξαναρχίσουν τις πτήσεις προς την Τουρκία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η μονογραφή «κατέστη δυνατή χάρη στις ανοιχτές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες και αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την προώθηση των διμερών σχέσεων».

Επίσης, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τιμήν της μουσουλμανικής εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Ο Πρόεδρος Χέρτζογκ εξέφρασε τις καλύτερες ευχές του στον Πρόεδρο Ερντογάν, την οικογένειά του και τον τουρκικό λαό και τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων  από τον περασμένο χρόνο.

Και οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τον συνεχή συντονισμό για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών τους και «εξέφρασαν τις ελπίδες τους για περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση των σχέσεων των εθνών τους», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού Προέδρου.

Μια άλλη θετική εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών –που επιστρέφουν η μία στην άλλη μετά από χρόνια εχθρότητας– ήταν η απόφαση να ανοίξει ξανά το οικονομικό γραφείο του Υπουργείου Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη από τον επόμενο μήνα, αφού οι δραστηριότητές του μειώθηκαν δραστικά. το καλοκαίρι του 2019.

Η Τουρκία είναι ο τέταρτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος στην ισραηλινή οικονομία και ο πέμπτος σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός το 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το Υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι η επαναλειτουργία του οικονομικού ακόλουθου στην Κωνσταντινούπολη θα έχει θετική επίδραση περίπου σε 1540 τοπικές εταιρείες που εξάγουν αυτή τη στιγμή στην τουρκική αγορά.

Israel Media

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr