Η Τουρκία περιμένει κατάθεση 20 δις δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία


Αύγουστος 11, 2022. Ελλάδα.

Η Τουρκία αναζητά οικονομική βοήθεια από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Νουρεντίν  Νεμπάτι.

Ο Νεμπάτι δήλωσε στους δημοσιογράφους, όπως δημοσιεύει με το «Middle East Monitor», ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό το αυξανόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με αποτέλεσμα την  άμεση ανάγκη χρηματοδότησής του με 30-35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 Η Ρωσία προς το παρόν μεταφέρει 20 δις δολάρια στην Τουρκία για τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής  Ακκούγιου που κατασκευάζεται στα νότια της χώρας, 7 δισεκατομμύρια δολάρια από τα οποία έχουν ήδη σταλεί.

Η πιθανή σαουδαραβική επενδυτική κίνηση έρχεται, έπειτα από το ταξίδι του διαδόχου του αραβικού Βασιλείου στην Άγκυρα, με την πρόθεση των δύο πλευρών να βελτιώσουν τους δεσμούς στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της άμυνας, μαζί με την πολιτική και περιφερειακή συνεργασία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dunya, η οποία επικαλείται πηγές από το δημόσιο ταμείο της χώρας, η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να καταθέσει μια αρχική επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ομόλογα και τους λογαριασμούς του δημοσίου. 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Middle East Eye» που εδρεύει στο Λονδίνο επιβεβαίωσε τις αναφορές, με μια πηγή να του λέει ότι ακολουθούν συνομιλίες για την πρόθεση εξασφάλισης κατάθεσης 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το βασίλειο.

middleeastmonitor.com,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr