«Ανοιχτά Βαλκάνια»: Συμφωνία για την εγγύηση επισιτιστικής ασφάλειας

 

Σύνοδος Κορυφής των «Ανοιχτών Βαλκανίων»- θα παραβρεθεί και ο Τσαβούσογλου


Βελιγράδι

Αύγουστος 31, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Η Αλβανία θα υπογράψει αύριο στο Βελιγράδι συμφωνία για τη θέσπιση μηχανισμού εγγυήσεων και επισιτιστικής ασφάλειας, για να παραμείνουν ανοιχτές και χωρίς διακοπή οι αγορές.

Η υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φρίντα Κρίφτσα δήλωσε ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπέγραψε τη συμφωνία μεταξύ των χωρών των «ανοιχτών Βαλκανίων» στη Σερβία.

Σε δήλωση στα ΜΜΕ μετά τη σημερινή κυβερνητική συνεδρίαση, ο Κρίφτσα είπε ότι αυτή η συμφωνία εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών των «ανοιχτών Βαλκανίων».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια συμφωνία που θα υπογραφεί την επόμενη μέρα στο Βελιγράδι, η οποία αφορά τη συμφωνία μεταξύ των χωρών των «ανοικτών Βαλκανίων» για τη δημιουργία μηχανισμού επισιτιστικής εγγύησης και ασφάλειας, διατηρώντας τις αγορές ανοιχτές, χωρίς διακοπή και χωρίς ορισμό πλαφόν, όπως συνέβη τους προηγούμενους μήνες, χωρίς να αναφέρεται καμία ποσόστωση. Άρα, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανέγγιχτη από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που έχουν δημιουργήσει μια διακοπή της τροφικής αλυσίδας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ή του κόσμου», διευκρίνισε η Κρίφτσα.

Τόνισε ότι αυτή η συμφωνία εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών των «Ανοιχτών Βαλκανίων» και δημιουργεί περισσότερη ασφάλεια για τους καταναλωτές και τους πολίτες των χωρών των «Ανοιχτών Βαλκανίων».

Επίσης, την επόμενη μέρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», θα πραγματοποιηθεί έκθεση στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 26 εκθέτες από την Αλβανία, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Σύνοδος Κορυφής «Ανοιχτών Βαλκανίων»

 

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη σερβική ραδιοτηλεόραση – RTS την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι η Σύνοδος Κορυφής των «Ανοιχτών Βαλκανίων» και στο πλαίσιο αυτής της περιφερειακής πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη σύνοδο κορυφής των ηγετών θα προεδρεύσουν ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο της Σερβίας.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr