Ο Μπορέλ δεν υποστηρίζει την ιδέα δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού

 «Ο κόσμος έχει γίνει ένα επικίνδυνο μέρος»


Αύγουστος 29, 2022. Ελλάδα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού.

Ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στην αυστριακή Kronen Zeitung δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όχι απαραίτητα στρατός της ΕΕ. Κανένας από τους 27 στρατούς δεν θα αντικατασταθεί από μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή δύναμη. Πρέπει απλώς να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονιστούμε και να επενδύσουμε καλύτερα στην άμυνα. Ξοδεύουμε για την άμυνα όσο η Κίνα και τέσσερις φορές περισσότερα από τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, έχουμε εισέλθει σε μια φάση αφοπλισμού. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις. Η λέξη-κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα. Διαφορετικά είναι απλώς σπατάλη χρημάτων.», είπε ο Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χαρακτηριστεί «υπερδύναμη» από οικονομική και ηθική άποψη, αλλά όχι από στρατιωτική.

«Ο κόσμος έχει γίνει ένα πιο επικίνδυνο μέρος. Τα μέλη της ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εάν χρειαστεί, πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και γι' αυτό χρειαζόμαστε εργαλεία», όπως είπε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, ανακοίνωσε ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράζουν από κοινού όπλα .

Τον Μάιο, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού προγράμματος αμυντικών επενδύσεων το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Τον Μάρτιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών της ΕΕ  ενέκριναν τη Στρατηγική Πυξίδα («Compass» ) - την πρώτη ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας .

Η «Compass» παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030. Ο βασικός κανόνας αυτού του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης με αριθμό 5.000 στρατιωτικών.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr