Πολεμικό πλοίο της Βραζιλίας που έπλεε για διάλυση στη Σμύρνη δεν επετράπη στα τουρκικά χωρικά ύδατα


Αύγουστος 26, 2022. Ελλάδα.

Η προσέγγιση του πλοίου αμιάντου, NAe São Paulo, του πολεμικού ναυτικού της Βραζιλίας, το οποίο είχε προγραμματιστεί να φτάσει στις εγκαταστάσεις διάλυσης Aliağa στη Σμύρνη, δεν εγκρίθηκε, τελικά,  η είσοδός του στα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

Μιλώντας για το θέμα, ο Υπουργός Κουρούμ είπε: "Αποφασίστηκε να ακυρωθεί η υπό όρους έγκριση γνωστοποίησης που δόθηκε για το πλοίο με την επωνυμία , NAe São Paulo. Δεν θα επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Ακυρώθηκε η συμφωνία για τη διάλυση του πλοίου στην Τουρκία, λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας

Κατόπιν γνωστοποίησης της επικινδυνότητας του υπό διάλυση πλοίου και από την πίεση των κοινωνικών θεσμών της Σμύρνης για την επικινδυνότητα προς τον πληθυσμό εξαιτίας του αμιάντου, οι τουρκικές αρχές  μετά την «έκθεση απογραφής επικίνδυνων εμπορευμάτων» επί του πλοίου, όπου εντοπίστηκε ικανή ποσότητα αμιάντου αποφασίστηκε να ακυρωθεί  η υπό όρους έγκριση της συμφωνίας για τη διάλυση του βραζιλιάνικου πλοίου.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να μην επιτραπεί να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

 

Το βραζιλιάνικο αεροπλανοφόρο NAe São Paulo

 


Το ταξίδι του πλοίου N
Ae Sao Paulo, το οποίο αποσύρθηκε από το Ναυτικό της Βραζιλίας το 2017, στη Σμύρνη για διάλυση συνεχίστηκε προς την Aliağa, παρά τη μεγάλη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το πλοίο τέθηκε σε διαγωνισμό και τον Μάρτιο του 2021, η εταιρεία Sök Denizcilik, της οποίας το ναυπηγείο βρίσκεται στην İzmir Aliağa, αγοράστηκε για 1,8 εκατομμύρια δολάρια. 

Το ταξίδι του πλοίου από το Σάο Πάολο στη Σμύρνη ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου. Την ίδια μέρα, στη νομική δικογραφία που κατατέθηκε από το ινστιτούτο του Σάο Πάολο/Φοχ, εκδόθηκε διαταγή επιστροφής του αεροπλανοφόρου στο λιμάνι όπου είχε αγκυροβολήσει για χρόνια. Όμως το πλοίο συνέχισε το δρόμο του.


Σε αυτή τη διαδικασία οργανώθηκαν διαμαρτυρίες από διάφορα στρώματα της κοινωνίας. Αποδείχθηκε ότι αφού το πλοίο απέπλευσε με πορεία προς την Τουρκία και τώρα μια μέρα μακριά από το Γιβραλτάρ, ως αποτέλεσμα αντιρρήσεων, ζητήθηκε «ανάλυση επικίνδυνων ουσιών» από τη Βραζιλία που προκλήθηκαν εντός των χωρικών υδάτων της.

 Αξιωματούχοι της Greenpeace Τουρκίας και Βραζιλίας είπαν ότι θα ήταν πιο σωστό να γίνει η ανάλυση αυτή στην Τουρκία.

Τι είναι ο Αμίαντος;

Στο λεξικό, ο αμίαντος είναι «ένα ινώδες, πυρίμαχο ορυκτό με μεταξένια εμφάνιση, που σχηματίζεται από την αλλοίωση του τρεμολίτη, ενός πυριτικού άλατος, που μπορεί να λυγίσει χωρίς να σπάσει». Δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος που συνέβη τόσο πολύ. 

Γιατί είναι επικίνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο αμίαντος προκαλεί επίσης συλλογή νερού μεταξύ των μεμβρανών των πνευμόνων, πάχυνση της μεμβράνης του πνεύμονα και καταστροφή ιστού στη δομή του πνεύμονα. Επιπλέον, προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του λάρυγγα και σχηματισμό καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

sondakika.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr