Η πλειονότητα των Ρώσων δεν βλέπει κανένα όφελος από τον δυτικό πολιτισμό

 


Αύγουστος 23, 2022. Ελλάδα.

Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανρωσικού Κέντρου Έρευνας της Κοινής Γνώμης (VCIOM) δεν θεωρούν χρήσιμο τον δυτικό πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και τη δημοκρατία. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, σύμφωνα με το Tass.

«Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους (59 τοις εκατό) δεν βλέπουν κανένα όφελος από τον δυτικό πολιτισμό, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό.

 Σύμφωνα με το 33 τοις εκατό, είναι ακατάλληλος για τους Ρώσους και το 26 τοις εκατό είναι της γνώμης ότι είναι καταστροφικός.

Αυτές οι ιδέες είναι μόνιμες στην κοινή γνώμη μετά το 2000, όταν εκείνοι που εξέφρασαν αρνητική άποψη ήταν 35 τοις εκατό, το 25 τοις εκατό ήταν της γνώμης ότι οι δυτικοί προσανατολισμοί ήταν ακατάλληλοι για τους Ρώσους και το 10 τοις εκατό τους θεωρούσε επιβλαβείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κέντρο.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι πολλά χρήσιμα πράγματα μπορούν να ληφθούν από τη δυτική κουλτούρα, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό έχει μειωθεί από 55 τοις εκατό το 2000 σε 30 τοις εκατό το 2022.

 

Οι νέοι Ρώσοι πιστεύουν στη Δύση, οι μεγαλύτεροι την αξιολογούν ως βλαβερή

 

Οι νέοι (ηλικίας 18-34 ετών) είναι πιστοί στη Δύση και πιστεύουν ότι η Ρωσία τη χρειάζεται ή μπορεί να της δώσει πολλά καλά πράγματα (50-55 τοις εκατό). 

Στην ομάδα των ατόμων άνω των 35 ετών επικρατούν οι αντίθετες εκτιμήσεις. 

Οι ερωτηθέντες άνω των 60 ετών θεωρούν τα δυτικά ορόσημα επιβλαβή και ακατάλληλα (70 τοις εκατό).

 Ταυτόχρονα, κάθε δεύτερος συμμετέχων στη μελέτη (55 τοις εκατό) είναι της γνώμης ότι δεν φταίει η Δύση και ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι ξεχνούν τη δική τους κουλτούρα και το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35 τοις εκατό) βλέπει πρόβλημα στηνενίσχυση της επιρροής του δυτικού πολιτισμού. 

Το 44 τοις εκατό των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι η δυτική κουλτούρα έχει αρνητική επίδραση στα καλλιτεχνικά γούστα των Ρώσων.

«Ο ρωσικός πολιτισμός συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από την παρουσία προστατευτικών φίλτρων, που επιτρέπουν να δανείζονται νέα στοιχεία που βοηθούν την ανάπτυξή του και ταυτόχρονα να απωθούν εκείνα που έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες.

Εξοικειωμένοι με την περιέργεια και την προσοχή με τις νέες τάσεις, οι Ρώσοι είναι για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, η προτεραιότητα στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη του πολυεθνικού πολιτισμού του ρωσικού λαού είναι βασική προϋπόθεση για τη μείωση του κινδύνου καταστροφής του πολιτιστικού του κώδικα», σχολίασε η  σύμβουλος της γενικής διευθύντριας του VCIOM,  Ελένα Μιχαΐλοβα.

Η εθνική έρευνα «VCIOM-Sputnik» πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου με τη συμμετοχή 1.600 ενήλικων πολιτών της Ρωσίας.


Tass.ru, dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr