Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ζήτησε από την Ελλάδα να συμπεριληφθεί στη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης


Αύγουστος 30, 2022. Ελλάδα.

«Στο πλαίσιο της βαθύτερης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης».

 Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της διοίκησης των εταιρειών Gastrade και Copelouzos Group, κατά την οποία εξετάζονται οι δυνατότητες αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία, που θα λάβει η χώρα μας μέσω Ελλάδας μέσω του τερματικού σταθμού της πόλης της Αλεξανδρούπολης.

«Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση μέσα σε ένα χρόνο, η οποία λέει πολλά για τη σημασία του υπό κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η Βουλγαρία είναι μέτοχος κατά 20% του τερματικού σταθμού και έχει δεσμευμένη χωρητικότητα για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό το έργο δεν είναι κρίσιμο μόνο για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας των Βαλκανίων, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με την επίτευξη πραγματικής διαφοροποίησης, ασφάλειας εφοδιασμού και ανταγωνισμού», σημείωσε ο Ράντεφ.


Ο εκπρόσωπος της Gastrade Κωστής Σιφναίος δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα έχει προτεραιότητα στη δέσμευση δυναμικότητας και διαβεβαίωσε ότι η υλοποίηση του έργου προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του βουλγαρικού κράτους, για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η σύνδεση του τερματικού σταθμού με τη διασυστημική σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, η οποία αναμένεται να συνδέσει τις δύο χώρες από την 1η Οκτωβρίου.

Εκτός από την έγκαιρη ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού, σημείωσε ο Ρούμεν Ράντεφ, είναι σημαντικό η χώρα μας να εξετάσει για άλλη μια φορά τις δυνατότητες αύξησης της εισαγωγής υγροποιημένου αερίου στη Βουλγαρία μέσω Ελλάδας , καθώς και τις δυνατότητες συμπερίληψης της Βουλγαρίας στη διαχείριση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βουλγαρική πλευρά κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την εταιρεία που κατασκευάζει τη διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να ολοκληρωθεί στην ώρα της.

"Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει αναλάβει σαφή δέσμευση προς ολόκληρη τη βουλγαρική κοινωνία να εγγυηθεί την παροχή φυσικού αερίου για ολόκληρη την περίοδο θέρμανσης στις καλύτερες δυνατές τιμές», δήλωσε ο Ράντεφ.

dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr