Βούλγαρος εμπειρογνώμονας για λάθη της χώρας του: Το φυσικό αέριο έχει μόνο τιμή και όχι πολιτικό προσανατολισμό


Αύγουστος 30, 2022. Ελλάδα.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει πολιτικών συμφερόντων οδηγούν σε χάος: οι τιμές αυξάνονται, οι άνθρωποι υποφέρουν και υπάρχει κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Γιάβορ Κουγιουμτζίγεφ, σχολιάζοντας τις αντικρουόμενες απόψεις πολιτικών και του λαού,  σχετικά με τη δυνατότητα αποκατάστασης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη ρωσική "Gazprom".

«Η Βουλγαρία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη φθηνότερη πηγή της, χωρίς να πάρει φυσικό αέριο από άλλες πηγές σε αποδεκτή τιμή. Το αέριο δεν έχει χρώμα, οσμή ή πολιτικό προσανατολισμό. Έχει μόνο τίμημα». είπε ο ειδικός σε εκπομπή τη βουλγαρική τηλεόραση «Nova».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Βουλγαρία συνέχιζε να λαμβάνει απευθείας ρωσικό αέριο, η τιμή του τον Αύγουστο θα ήταν 260 με 270 λέβα (μεταξύ 133 και 139 ευρώ).

« Η τιμή του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου, την παράδοση του οποίου η κυβέρνηση έπρεπε τεχνικά να εγκαταλείψει λόγω έλλειψης τερματικών, ήταν 30 τοις εκατό υψηλότερη», είπε ο Κουγιουμτζίγεφ.

Σχολίασε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει στις παραδόσεις της «Gazprom» σύμφωνα με την υφιστάμενη σύμβαση.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απευθύνθηκε στη ρωσική εταιρεία με αίτημα να επαναλάβει τις παραδόσεις, αλλά να λάβει μέρος του φυσικού αερίου που η Βουλγαρία σταμάτησε να λαμβάνει τον Απρίλιο του 2023, προκειμένου να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της χώρας κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης. Η "Gazprom" δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα.

Ο ειδικός είπε ότι αμφιβάλλει ότι η ρωσική εταιρεία θα συμφωνήσει να εκπληρώσει τη σύμβαση που λήγει φέτος. Σύμφωνα με τον Κουγιουμτζίγεφ, η διαφωνία σχετικά με το ποιος έχει εγκαταλείψει την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων - η Βουλγαρία ή η "Gazprom" - πιθανότατα θα επιλυθεί σε διαιτητικό δικαστήριο.

Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία έχει εγκαταλείψει ηχηρά το ρωσικό αέριο, αλλά συνεχίζει να το αγοράζει μέσω μεσαζόντων. Σύμφωνα με την άποψή του, σε μια τέτοια κατάσταση το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα και η μόνη διέξοδος είναι να πάρει ένα δάνειο και να βοηθήσει τον πληθυσμό να πληρώσει το ακριβό φυσικό αέριο.

Η ακρίβεια του θα διαρκέσει πολύ - κατέληξε ο Κουγιουμτζίγεφ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr