Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία να μην συναλλάσσεται με ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες που υπόκεινται σε κυρώσεις


Αύγουστος 24, 2022. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει τις τουρκικές επιχειρήσεις να μην συνεργάζονται με ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες που υπόκεινται σε κυρώσεις αποκλεισμού, αναφέρει το “regnum” επικαλούμενο τη Wall Street Journal.

Τουρκικές εταιρείες που συνεργάζονται με Ρώσους κατηγορούμενους στη λίστα SDN [The Specially Designated Nationals and Blocked Persons List ]διατρέχουν τον κίνδυνο να συμπεριληφθούν οι ίδιες στον κατάλογο κυρώσεων.

 Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο προς το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Τουρκία, την οποία δημοσίευσε η WSJ. Παρόμοιο σε περιεχόμενο έγγραφο εστάλη στη μεγαλύτερη τουρκική επιχειρηματική ένωση TUSIAD.

Συγκεκριμένα, προειδοποιεί ο Αντεγιέμο, οι τράπεζες που διατηρούν σχέσεις ανταποκρίσεως με ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα από τη Λίστα SDN ενδέχεται να υπόκεινται σε περιορισμούς.

Η γραπτή προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών αποτελεί νέο επίπεδο πίεσης στην Τουρκία, η οποία έχει γίνει «ασφαλές καταφύγιο για το ρωσικό κεφάλαιο» μετά την επιβολή σκληρών κυρώσεων.

Την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα μήνυμα σχετικά με τη συνομιλία του Αντεγιέμο με τον Τούρκο ομόλογό του, το οποίο όχι μόνο αναφέρει το γεγονός ότι συζητήθηκε η ατζέντα των κυρώσεων, αλλά περιέχει και ευθεία κριτική για την Άγκυρα, σημειώνει η εφημερίδα. 

«Ο Αντεγιέμο εξέφρασε την ανησυχία του ότι ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 30 άλλες χώρες», σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το WSJ, οι αρχές των ΗΠΑ καταβάλλουν τώρα προσπάθειες για να βελτιώσουν γενικά την αποτελεσματικότητα και να κλείσουν τα κενά στο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και να επιβάλουν περιορισμούς σε όσους διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή.

forbes.ru, regnum.ru,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr