49 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στα σύνορα Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν


Σεπτέμβριος 13, 2022. Ελλάδα.

Η Μόσχα και το Ερεβάν δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για να «σταθεροποιήσουν την κατάσταση» στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπου σημειώθηκαν μεγάλες συγκρούσεις την Τρίτη, ενώ 49 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινών συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου, ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας παρουσίασε «την κατάσταση που προκύπτει από τη μεγάλης κλίμακας επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν». Πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Το Ερεβάν είχε ανακοινώσει ότι συγκρούσεις σημειώθηκαν ξημερώματα της Τρίτης στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του Μπακού, με την υποστήριξη πυροβολικού και drones, επιδιώκουν να «προελάσουν» εντός του αρμενικού εδάφους.

 Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος είπε ότι 49 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινών συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ότι το Μπακού επιτέθηκε στις θέσεις της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Το Μπακού και το Ερεβάν αλληλοκατηγορήθηκαν για τις εντάσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας, στην τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών δεκαετιών για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «μάχες» γίνονται σε πολλά σημεία στα σύνορα και «ο εχθρός προσπαθεί συνεχώς να προχωρήσει». «Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πυροβολικό, όλμους, drones και τουφέκια υψηλού διαμετρήματος», πρόσθεσε.

Αυτές οι εκτεταμένες συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας -Τρίτης, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν ευθύνες για αυτό.

Τη νύχτα, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία ότι διέπραξε «πράξεις δολιοφθοράς μεγάλης κλίμακας», προσθέτοντας ότι τα αρμενικά πυρά προκάλεσαν «απώλειες» στις τάξεις της.

Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Αρμενία να «σταματήσει τις προκλήσεις της» κατά του Αζερμπαϊτζάν, μετά την επανέναρξη των βίαιων μαχών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Αρμενία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της και να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις ειρήνης και συνεργασίας» με το Μπακού, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

Al Bayan

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr