Ματαρέλα στα Σκόπια: «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης»


Σεπτέμβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Ρώμη.

Μετά την τριήμερη επίσκεψη στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια ο Προέδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα επισκέφθηκε τα Σκόπια, μετά την επίσημη επίσκεψη χθες στα Τίρανα,  ο οποίος επέστρεψε σήμερα το απόγευμα στην Ιταλία. 

Ήταν μια επίσκεψη που χρησίμευσε για τον εντοπισμό της γραμμής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στην πορεία τους προς την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Γιατί το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και της Αλβανίας, μπορεί να είναι μόνο στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 Και αυτό όχι μόνο λόγω της φιλίας μεταξύ  της Ιταλίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και μεταξύ των δύο λαών,  αφού «υπάρχουν βαθιές ρίζες, τρέφονται από μια αυθόρμητη συμπάθεια, από ένα αίσθημα αμοιβαίας κατανόησης που δεν απέτυχε ποτέ», αλλά και επειδή «το πεπρωμένο ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων δεν διαχωρίζεται από αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

 «Η Ιταλία πιστεύει ακράδαντα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης» και υποστηρίζει «με πεποίθηση» τους λόγους ένταξης στην ΕΕ, υπογράμμισε ο αρχηγός του κράτους.

Στην πραγματικότητα, «η πλήρης είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» προορίζεται «να συμβάλει αποφασιστικά στην υπόθεση της ειρήνης στην Ευρώπη».

Η Ευρώπη που δεν θα ήταν «ολοκληρωμένη» χωρίς την ένταξη των χωρών των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, διότι η «ηπειρωτική ολοκλήρωση» που αντιπροσωπεύει «ένα έργο ειρήνης για την εξάλειψη του φάσματος της σύγκρουσης και του πολέμου» απαιτεί να «ολοκληρωθεί» αυτή η ίδια ολοκλήρωση.

 Βασικά, όπως αναφέρθηκε, οι βαλκανικές χώρες αποτελούν για τον πρόεδρο «αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης» και η Ιταλία θα βρίσκεται στο πλευρό της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ε.Ε.

 Όχι απλά χαϊδεύοντας στην πλάτη, δεδομένου ότι ο πρόεδρος προέτρεψε τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία «να αναλάβουν τη δέσμευση να αναπτύξουν έναν σεβασμό και ειλικρινή διάλογο για να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος, στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με πλήρη σεβασμό των αντίστοιχων γλωσσών, πολιτισμών και ταυτοτήτων».

 

Σίγουρα η Βόρεια Μακεδονία, με τις θαρραλέες επιλογές της, έχει υποδείξει «τον δρόμο για την επίλυση των ιστορικών διαφορών, μέσω του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης», πρόσθεσε. Ένα μονοπάτι που, παραμένοντας πάντα στην περιοχή των Βαλκανίων, φαίνεται να έχει ακολουθηθεί και στο Κοσσυφοπέδιο , όπου «τα ενθαρρυντικά σημάδια» των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν πόσο «θεμελιώδες είναι για την περιφερειακή σταθερότητα το Βελιγράδι και η Πρίστινα να ανανεώνουν τη δέσμευσή τους με πεποίθηση στο πεδίο του αμοιβαίου διαλόγου».

 Η κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, από την άλλη πλευρά, προκαλεί «ανησυχία» στον πρόεδρο, όπου «η επίμονη παρουσία εθνοεθνικιστικών παρορμήσεων εμποδίζει την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη». 

Σε αυτή την περίπτωση, ο δρόμος φαίνεται να είναι ακόμη μακρύς.

Angezia Nova

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr