Η Ινδία κατηγορεί την Τουρκία για κατάφωρη περιφρόνηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη Λιβύη


 Φωτό- το δημοσίευμα της ινδικής «The Wire»


Σεπτέμβριος 2, 2022. Ελλάδα.

 

Η Ινδία κατηγόρησε την Τουρκία ότι αψηφά κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα Τρίπολη το Σαββατοκύριακο, με τουλάχιστον 42 νεκρούς, ανέφερε την Τετάρτη η ινδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Wire».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε ενημέρωση για τη Λιβύη στη Νέα Υόρκη την Τρίτη. 

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και αρκετές μεμονωμένες χώρες έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση σε μια χώρα που έχει τυλιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι επιζήμια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή», δήλωσε η Ρουτσίρα  Κάμποτζ (Ruchira Kamboj), Πρόεδρος της Ομάδας Κυρώσεων για τη Λιβύη του UNSC και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ.

 «Υπήρξαν κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη»

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, παρέχοντάς της στρατεύματα, στρατιωτική εκπαίδευση και μισθοφόρους στον αγώνα κατά της ανατολικής φατρίας υπό την ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που εδρεύει στη Βεγγάζη.

Επικαλούμενη έκθεση του Μαΐου 2022 από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η Κάμποτζ ανέφερε ότι η Τουρκία παραβίασε το ΑΣΑΗΕ 1970 παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας.

«Επιπλέον, στην ίδια έκθεση, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σημείωσε επίσης τη συνεχιζόμενη παρουσία Σύριων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στα στρατόπεδα δυνάμεων που συνδέονται με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ.

Αυτή η κατάφωρη παραμέληση προκαλεί σοβαρή ανησυχία, είπε.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Κάμποτζ, αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν επίσης τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 και ως εκ τούτου συμβάλλουν σε ένα «παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο» στη χώρα.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η κυριαρχία, η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να διατηρηθούν. Η πολιτική διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται πλήρως από και με τη συμμετοχή των Λιβύων, χωρίς επιβολή ή εξωτερική παρέμβαση», δήλωσε η Κάμποτζ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr