Πρωθυπουργός Σκοπίων στον ΟΗΕ: Τα δικαιώματα των μειονοτήτων για εμάς είναι καθημερινή πρακτική


Σεπτέμβριος 21, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο Πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι  συμμετείχε σήμερα στη Γενική Συζήτηση στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και μίλησε στη Σύνοδο με αφορμή τα 30 χρόνια της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων.

«Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι η προώθηση ενός δικαιώματος, που δεν απειλεί ένα άλλο δικαίωμα, μπορεί να ωφελήσει μόνο μια χώρα που έχει δεσμευτεί για ειρηνική ανάπτυξη. Η ειρήνη δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί ως τελικός προορισμός.

Η ειρήνη είναι ένας δρόμος με πολλές στροφές. Η ειρήνη επιτυγχάνεται περπατώντας μαζί σε αυτό το μονοπάτι στην καθημερινή ζωή. Είναι ένα μονοπάτι που πρέπει να οδηγήσουν όλοι μαζί σε έναν οικισμό, σε μια κοινότητα, σε δήμο, σε ένα κράτος είναι ένας δρόμος που πρέπει να προχωρήσουμε μαζί, όλοι εδώ σε αυτήν την αίθουσα, όλοι μας σε όλο τον κόσμο.

Και το λέω αυτό γιατί σήμερα βρίσκομαι εδώ στο όνομα της πατρίδας μου, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία σήμερα αποτελεί παράδειγμα λειτουργικού πολυεθνικού κράτους και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία οφείλεται κυρίως στην έννοια της «Μίας κοινωνίας για όλους» προς την οποία προσπαθούμε και την εφαρμόζουμε χωρίς προκαταλήψεις.

 Πρόκειται για μια έννοια που βασίζεται στην αρχή των ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους τους πολίτες, μια αρχή που υποστηρίζει η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτοί οι πολίτες είναι Σλαβομακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Βλάχοι, Σέρβοι, Ρομά, Βόσνιοι και άλλοι πολίτες που ζουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και οι οποίοι, σύμφωνα με το ανώτατο νομοθετικό έγγραφο, το Σύνταγμά μας, έχουν ίσες ελευθερίες και δικαιώματα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης πίστης» είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόσθεσε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα εγγυάται και προσφέρει εκπαίδευση για άτομα που ανήκουν σε εθνοτικές κοινότητες στη μητρική τους γλώσσα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια.

«Με δεδομένο ότι είμαστε σταθερά και πλήρως προσηλωμένοι στην ατζέντα του 2030 και στην αρχή «να μην αφήνουμε κανέναν πίσω», έχουμε υιοθετήσει μια Εθνική Στρατηγική που επεξεργάζεται την έννοια της «Μίας Κοινωνίας για Όλους και της Διαπολιτισμικότητας» με βάση τη συμμετοχική δημοκρατία, η οποία με τη σειρά της , εδραιώνει τις διαδικασίες για ένταξη στη χώρα, και αυτή είναι η ποιότητα με την οποία αναγνωρίζεται η χώρα μου στην περιοχή, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο», είπε ο Κοβάτσεφσκι.

 

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε ένα επιτυχημένο, λειτουργικό πολυεθνικό δημοκρατικό κράτος - μια μίνι Ευρώπη στα Βαλκάνια - είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη βούληση να εγγυηθούμε την προώθηση της εθνικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και θρησκευτικής ταυτότητας όλων των εθνοτικών κοινοτήτων, ενώ προστατεύουμε ταυτόχρονα τα κρατικά συμφέροντα και αναπτύσσουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στο ίδιο επίπεδο με τον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο», τόνισε.

Makfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr