Σερβοβόσνιος πολιτικός: Θέλουμε να ενταχθούμε στα Ανοιχτά Βαλκάνια αλλά μας εμποδίζουν δύο άτομα


Σεπτέμβριος 2, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζόραν Τεγκελτίγια, ήταν σήμερα παρών στην κοινή διάσκεψη των ηγετών των «Ανοιχτών Βαλκανίων».

Ο Τεγκελτίγια είπε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη πρέπει να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία, αλλά παρεμποδίζεται από δύο άτομα. Ανέφερε ακόμη ότι το εμπόδιο θα λυθεί στις προσεχείς εκλογές.

«Είναι καλό που βρίσκομαι εδώ. Η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες όπου εργαζόμαστε είναι τέλειες. Χαίρομαι που τους ακούω όταν μιλούν για την επίλυση προβλημάτων για τις χώρες τους και για ολόκληρη την περιοχή. Είμαι ευγνώμων που κάθομαι εδώ δίπλα τους. Πριν από 3 μήνες στην Αχρίδα είπα ότι ελπίζω ο λόγος μου να είναι ο τελευταίος ως φίλος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά εδώ είμαστε και πάλι. Είτε οι σύνοδοι κορυφής διεξάγονται συχνά είτε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει πάρα πολλά προβλήματα για να συμμετάσχει. Η διαδικασία «Ανοιχτά Βαλκάνια» απευθύνεται σε επιχειρήσεις και πολίτες. Θα επαναλάβω σήμερα την ανάγκη η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να είναι μέρος των Ανοιχτών Βαλκανίων. Ο επιχειρηματικός χώρος πρέπει να δει τις τέταρτες ελευθερίες όπως και στην ΕΕ. Ελπίζω ότι πολλοί θα διαβάσουν και θα θυμηθούν τι είπε ο Βούτσιτς στην εναρκτήρια ομιλία του, πώς βελτιώθηκε το εμπόριο τροφίμων χάρη στις αποφάσεις στις συνόδους κορυφής και τη μείωση του χρόνου αναμονής στα σύνορα.

»Σήμερα ξεκινήσαμε τις προεκλογικές εκστρατείες και ξέρετε τι γίνεται. Οι πολιτικοί είναι ενεργοί, προσπαθώντας να κερδίσουν την υποστήριξή τους. Όλοι κάνουν εκστρατεία, αλλά είμαι εδώ ως φιλοξενούμενος, φίλος. 

Βλέπω σήμερα στα ΜΜΕ ότι αυτοί που εμποδίζουν τη διαδικασία ένταξης στα Ανοιχτά Βαλκάνια μιλούν για εμένα που είμαι εδώ σήμερα. Δεν είμαι εδώ για λογαριασμό εκείνων που μπλοκάρουν, αλλά εκ μέρους εκείνων των ανθρώπων που μπορούν μόνο να επωφεληθούν από την πρωτοβουλία των «Ανοιχτών Βαλκανίων». 

Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια ασταμάτητη διαδικασία γιατί δεν βλάπτει κανέναν και η ένταξη της Βοσνίας σε αυτήν την πρωτοβουλία δεν την εμποδίζει. 

Αυτό το εμποδίζουν μόνο 2 άτομα σήμερα, αλλά και αυτό θα λυθεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. 

Δεν ήμουν πολύ χαρούμενος που χθες στο δείπνο δεν δοκιμάσαμε το κρασί και τα φαγητά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι δεν είμαστε μέρος του», είπε ο Τεγκελτίγια.

Gazeta Dita, Alfa Press,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr