«Τι χρειάζονται τα ‘Ανοιχτά Βαλκάνια’ για τη βελτίωση της συνεργασίας» - πρωθυπουργός Μαυροβουνίου


Σεπτέμβριος 2, 2022. Ελλάδα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντριτάν Αμπάζοβιτς, στη σύνοδο των ηγετών «Ανοιχτά Βαλκάνια» στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή χρειάζεται μια νέα προοδευτική πολιτική.

Δήλωσε ότι «δοκιμάσαμε πολέμους, κρίσεις, καταστροφές, μάχες, αλλά όχι συνεργασία μέχρι και τώρα ήρθε η ώρα να επιλέξουμε την ειρήνη και την πρόοδο».

Ο αλβανικής καταγωγής, πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Αμπάζοβιτς τόνισε:

«Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι μεγαλύτερη ευελιξία των συνόρων σημαίνει ένωση και κατανόηση όλων όσων πρέπει να είναι η ροή του ευρωπαϊκού πνεύματος. Δεδομένης της κρίσης τον χειμώνα που μπορεί να κρατήσει μέχρι την άνοιξη, πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια ανοιχτά. 

Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τις κατηγορίες, πρέπει να τους προσφέρουμε κάτι άλλο, μεγαλύτερη συνεργασία.

 Στις παγκόσμιες κοινωνίες κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του. Πρέπει να βελτιώσουμε τη συνεργασία. 

Χθες συμμετείχαμε στην έκθεση κρασιού, γιατί να μην το κάνουμε και σε άλλους τομείς; Ας έχουμε και άλλους συμμετέχοντες, βλέπει κανείς κάτι λάθος εδώ; Μπορούμε να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και να προσφέρουμε ένα νέο όραμα.

 

Μόνο το «Καλώς ήρθατε στο Μαυροβούνιο»

 

Όσοι βρίσκονται γύρω από αυτό το τραπέζι είναι ευπρόσδεκτοι. Περιμένω το Μαυροβούνιο να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό. Εάν κάποιος πρόκειται να πάει στο Μαυροβούνιο, θα πρέπει να υπάρχει μόνο μια πινακίδα που να λέει «Καλώς ήρθατε στο Μαυροβούνιο». 

Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Βούτσιτς και τον Κούρτι για τη συμφωνία τις προηγούμενες ημέρες.

 Γιατί να στείλουμε τον στρατό στα σύνορα; Δεν μας έφθασαν αυτά που έγιναν τον Μάιο; Είναι αυτό το μέλλον αυτής της περιοχής; 


Τα χαρακώματα του εθνικισμού είναι λάθος πολιτική


Αυτή η περιοχή στέλνει το μήνυμα ότι μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Αυτή η πρωτοβουλία λειτουργεί και αυτοί οι άνθρωποι πέτυχαν με τις πράξεις τους να υπογράψουν έγγραφα που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.

Είναι κάτι για να γιορτάσουμε. Δεν πρέπει να μπαίνουμε στα χαρακώματα του εθνικισμού, είναι λάθος πολιτική. 

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα αξία στην πολιτική. Συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη. 

Αυτό δεν σχετίζεται με την επιβράδυνση προς την ευρωπαϊκή πορεία», είπε ο Αμπάζοβιτς.

Alsat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr