Τουρκία: Συνελήφθη Κούρδισσα βουλευτής που προσπάθησε να διαφύγει στην Ελλάδα


Σεπτέμβριος 2, 2022. Ελλάδα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αστυνομία συνέλαβε μια φιλοκουρδική βουλευτή που καταζητείται για υποτιθέμενες κατηγορίες για τρομοκρατία, μήνες μετά την άρση της ασυλίας της.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Σάμρα Γκιουζέλ τον Μάρτιο λόγω μιας φωτογραφίας της με ένα μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και εκδόθηκε η απόφαση να συλληφθεί και να οδηγηθεί με την κατηγορία ότι ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι η αστυνομία συνέλαβε την βουλευτή σε αυτοκίνητο στην Κωνσταντινούπολη και έφερε πλαστά έγγραφα ταυτότητας και συνοδευόταν από δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα είχε ιστορικό λαθρεμπορίας μεταναστών και το άλλο σε προπαγάνδα για την τρομοκρατία.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το αυτοκίνητο κατευθυνόταν προς την τουρκική επαρχία Αδριανούπολης, η οποία συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το HDP.

Το  κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έχουν κατηγορήσει συχνά το HDP ότι είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK.

Χιλιάδες μέλη του κόμματος έχουν δικαστεί με παρόμοιες κατηγορίες τα τελευταία χρόνια. Το κόμμα αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει επίσης μήνυση ζητώντας την απαγόρευσή του λόγω των υποτιθέμενων δεσμών του με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Το κόμμα λέει ότι η μήνυση αποσκοπεί στη διάλυσή του.

Οι επικριτές λένε ότι η τουρκική δικαιοσύνη εφαρμόζει τη βούληση του Ερντογάν και του κόμματός του μετά από δύο δεκαετίες ολοένα και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης. Η τουρκική κυβέρνηση το αρνείται και λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο, γράφει η αραβική Al Ghad.

 

Τι γράφει η Χουριέτ

 


Η τουρκική εφημερίδα “Hurriyet” γράφει τα εξής για το θέμα της σύλληψης της Κούρδισσας βουλευτή:

Η φυγόδικη βουλευτής του HDP Semra Güzel συνελήφθη σε κοινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT) και το Αστυνομικό Τμήμα της Κωνσταντινούπολης. 

Διαπιστώθηκε ότι η Γκιουζέλ του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, η οποία φορούσε κόκκινη περούκα και γυαλιά για να μην την αναγνωρίσουν, χρησιμοποίησε πλαστό δελτίο ταυτότητας που είχε εκδοθεί στο όνομα «Mehtap Şahan».

Στις μελέτες πληροφοριών που διεξήγαγε η MIT, έγινε γνωστό ότι η βουλευτής του HDP που εκλέγεται στο Ντιγιαρμπακίρ Σέμρα Γκιουζέλ, η οποία ήταν φυγόδικος μετά το ένταλμα σύλληψης, επιδίωκε να φύγει παράνομα στο εξωτερικό.

 --

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr