Τι κρύβει η τουρκική αλλαγή προς το καθεστώς της Συρίας


«Τι κρύβεται πίσω από τις τουρκικές αλλαγές στο διάλογο προς το συριακό καθεστώς;»

Σεπτέμβριος 11, 2022. Ελλάδα.

Αν και η πολιτική είναι η διαχείριση συμφερόντων, τα αναδυόμενα συμφέροντα της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι ασαφή σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «πραξικόπημα» στη τοποθέτηση της Άγκυρας απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού. Και ποια είναι τα κέρδη που αποκομίζει η Άγκυρα από τις προσπάθειές της για προσέγγιση με τη Δαμασκό; Ποια είναι η θέση του συριακού καθεστώτος στη νέα τουρκική θέση;

Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων στην Κωνσταντινούπολη, Σαμίρ Σάλχα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει νέος τόνος στον τουρκικό λόγο προς τη Δαμασκό, χωρίς κινήσεις στο έδαφος που συμβαδίζουν με αυτόν τον τόνο.

Ο Σάλχα εξήγησε, κατά τη διάρκεια δηλώσεων με το Πρόγραμμα Αμπάαντ, ότι υπάρχουν τουρκικές προσπάθειες για σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία πριν από τη σύναψη συμφωνίας με τη Συρία για τη διαμόρφωση νέων σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική, κυρίως η εσωτερική κρίση, οι επερχόμενες εκλογές και το κοινωνικό θέμα των Σύρων προσφύγων.

 Ο Σύρος πρώην διπλωμάτης, Μπασσάμ Μπαρμπάντι, επιβεβαίωσε ότι το Ιράν προσπαθεί να είναι μεσολαβητής μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, καθώς και των Κούρδων.

Ο Μπαρμπάντι κατέστησε σαφές, κατά τις δηλώσεις του στο Πρόγραμμα Αμπάαντ, ότι κάθε νέο τουρκικό βήμα πρέπει να συνοδεύεται από συμφωνία με το Ιράν για το θέμα της Συρίας, ειδικά αφού η Τεχεράνη είναι η ραχοκοκαλιά της συριακής κρίσης.

Πρόσθεσε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι βασική στον νέο τουρκικό λόγο απέναντι στο συριακό καθεστώς.

Ο ερευνητής που ειδικεύεται στις ρωσικές υποθέσεις, ο Δρ Χάνι Σαντί, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια παραπαίουσα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο συριακό ζήτημα.

Ο Σάντι εξήγησε, κατά τις δηλώσεις του στο πρόγραμμα Αμπαάντ, ότι η ρωσική επιρροή στη Δαμασκό επηρεάζεται αρνητικά λόγω της ενασχόλησης της Μόσχας με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Επισήμανε ότι η επιρροή του Ιράν αυξάνεται έντονα στη Συρία λόγω της ενασχόλησης της Ρωσίας με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Σε σχετικό πλαίσιο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Δρ. Χάταρ Αμπού Ντίαμπ, τόνισε ότι είναι δύσκολο να εξομαλυνθούν πολιτικά οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Ο Αμπού Ντίαμπ κατέστησε σαφές, κατά τη διάρκεια δηλώσεων για το πρόγραμμα Αμπαάντ, ότι το συριακό καθεστώς αρνείται να διεξάγει διάλογο με την αντιπολίτευση και να υποκύψει σε διεθνή ψηφίσματα, κάτι που αντιτίθεται στην τουρκική πολιτική.

 

Επεσήμανε ότι η Δαμασκός δεν θα προσφέρει τίποτα στην Άγκυρα εάν αποκατασταθούν οι σχέσεις, αλλά η Τουρκία θα προσφέρει τα πάντα.

Al Ghad

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr