Η Αλβανία απελαύνει όλη τη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν και κλείνει την πρεσβεία


Σεπτέμβριος 7, 2022. Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας,  Έντι Ράμα, δήλωσε σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, σχετικά με την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, ως απάντηση στην πράξη σοβαρής κυβερνοεπίθεσης κατά της ψηφιακής υποδομής της κυβέρνησης της Αλβανίας, ότι «την περασμένη 15η Ιουλίου, χώρα έγινε αντικείμενο σοβαρής κυβερνοεπίθεσης, η οποία είχε ως στόχο την καταστροφή της ψηφιακής υποδομής

της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας, την παράλυση των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και την κλοπή δεδομένων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών από κυβερνητικά συστήματα. Η επίθεση δεν πέτυχε τον στόχο της. Σε σύγκριση με τους στόχους του επιτιθέμενου, η ζημιά μπορεί να θεωρηθεί μικρή. Όλα τα συστήματα αποκαταστάθηκαν και τίποτα δεν χάθηκε ανεπανόρθωτα».

«Για εβδομάδες, εργάζονταν παράλληλα, μέρα και νύχτα, είτε για να αποκαταστήσουν όλα τα συστήματα σε λειτουργία, είτε για τη σε βάθος έρευνα για τον εντοπισμό του επιτιθέμενου. 

Σε συνεργασία με εξειδικευμένες συνεργαζόμενες υπηρεσίες της ψηφιακής αντιτρομοκρατίας, οι οποίες έφεραν τις ομάδες τους στα Τίρανα, κατέστη δυνατό να ανακαλυφθεί πρώτα, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι η επίθεση της 15ης Ιουλίου στην Αλβανία δεν ήταν επιχείρηση από άτομα ή ανεξάρτητες ομάδες στην κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, αλλά μιας κρατικής επιθετικότητας. 

Η εις βάθος έρευνα μας έδωσε αδιάψευστα στοιχεία ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον της χώρας μας ενορχηστρώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία έχει δεσμεύσει τέσσερις ομάδες για την επίθεση στην Αλβανία. Ανάμεσά τους, μια από τις πιο διαβόητες ομάδες διεθνούς κυβερνοτρομοκρατίας.

«Ενημερώσαμε τους στρατηγικούς μας συμμάχους, τις χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ και πολλές άλλες φίλες χώρες, με τις οποίες έχουμε επίσης μοιραστεί τα αδιάψευστα αποτελέσματα της έρευνας που αποδεικνύει την πηγή της επίθεσης κατά της χώρας μας», δήλωσε ο Ράμα.

«Ξεκινώντας από τα παραπάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε με άμεση ισχύ τον τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

 Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή  με επίσημο σημείωμα προς  την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν  , η οποία κλήθηκε  να εγκαταλείψει το έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας εντός 24 ωρών από όλο το  διπλωματικό και  τεχνικό -  διοικητικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ασφαλείας», τόνισε ο Ράμα.

«Αυτό το ακραίο μέτρο, καθόλου επιθυμητό αλλά εντελώς αναγκαστικό, είναι σε πλήρη αναλογία με τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της κυβερνοεπίθεσης, η οποία απείλησε να παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να διαγράψει συστήματα και να κλέψει κρατικά δεδομένα, να κλέψει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες εντός της κυβέρνησης του συστήματος και του προώθηση της ανασφάλειας και του χάους στη χώρα», είπε ο Ράμα.

«Η αποτυχία αυτής της μαζικής επίθεσης στη χώρα μας, χάρη στην αντίσταση των συστημάτων που δημιουργήσαμε και τη βοήθεια των ειδικών ομάδων που ενώθηκαν μαζί μας σε αυτόν τον πόλεμο, δεν είναι το τέλος της απειλής στον κυβερνοχώρο, αλλά απλώς απόδειξη ότι η Αλβανία έχει τώρα μπήκε και χάρη στην ψηφιακή ανάπτυξη στον ευρύ χάρτη του πολέμου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να το κάνουμε για να μην μας αγγίξει κανείς, όπως επίσης ξέρουμε ότι θα κάνουμε τα σωστά πράγματα γιατί έχουμε τους σωστούς συνεργάτες», κατέληξε ο Ράμα, σύμφωνα με το επίσημο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr