Αλβανία: Διαμαρτυρίες μαθητών για το κλείσιμο των σχολείων του Γκιουλέν

φωτό: Gazeta Shqiptare

Σεπτέμβριος 26, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

«Όπως είχε ανακοινωθεί, μαθητές του σχολείου «Μεχμέτ Ακίφ» (που έκλεισε από την αλβανική κυβέρνηση, όπως είχε ζητήσει το Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν) έχουν συγκεντρωθεί σήμερα μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, όπου διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσει το κολέγιο.

Πολλοί μαθητές και γονείς, αλλά και εκπρόσωποι του σχολείου, βρίσκονται μπροστά από το υπουργείο. Ομόφωνα ζήτησαν να αποσυρθεί η απόφαση της κυβέρνησης και να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου.

Οι μαθητές κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει την απόφαση και να παραιτηθεί.

 «Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, παραιτηθείτε. Σήμερα είμαι τελειόφοιτος Λυκείου και διακινδυνεύετε την εκπαίδευσή μου. Μην νομίζετε ότι θα τα παρατήσουμε. Πού είστε σήμερα κυρία Έβις Κούσι; Βγες ενώπιόν μας. Πολλά από αυτά τα παραμύθια που λες στην τηλεόραση. Σας κάνουμε έκκληση και παραιτηθείτε. Κατεβείτε και δώστε μας απαντήσεις» είπε ένας από τους μαθητές.

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας Έβις Κούσι αντέδρασε και υποστήριξε ότι ο λόγος που έκλεισε το σχολείο οφείλεται στο γεγονός ότι το κολέγιο είχε μεταφερθεί σε κτίριο για το οποίο δεν είχε ληφθεί άδεια και το οποίο δεν πληρούσε τα πρότυπα.



Στις συζητήσεις σχετικά με αυτή την απόφαση μπήκε και η πολιτική, όπου η αντιπολίτευση δεν έδειξε φειδώ τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, ενώ ο  Σαλί Μπερίσα κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία που πραγματοποιεί το κολέγιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης γράφουν για το κλείσιμο του σχολείου «Μεχμέτ Ακίφ» πως «ένα ακόμη προπύργιο του Γκιουλέν στην Αλβανία έπεσε».

 

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr