«Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη»


Σεπτέμβριος 1, 2022. Ελλάδα.

Λιβύη.

Σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα,  τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι καταδικάζει τις «βίαιες συγκρούσεις που διέπραξαν ένοπλες ομάδες στην Τρίπολη, στις 27 Αυγούστου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων και την καταστροφή πολιτικών υποδομών», καλώντας «όλα τα μέρη να διατηρήσουν την επικρατούσα ηρεμία στο πεδίο».

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν τα λιβυκά μέρη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, ιδίως όσον αφορά την προστασία των αμάχων, και να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «καλούν όλες τις πλευρές να απόσχουν από βία ή άλλες ενέργειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις και θα υπονόμευαν την πολιτική διαδικασία και την εκεχειρία που υπογράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020 στη Λιβύη, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των δυνάμεων και των  ξένων μισθοφόρων από τη χώρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

 

Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση

 

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη » και κάλεσαν «όλα τα λιβυκά μέρη, με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, να συμφωνήσουν σε έναν δρόμο για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα το συντομότερο δυνατό, μέσω  του διαλόγου και εποικοδομητικής δέσμευσης με διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

«Με αυτή την έννοια, κάλεσαν τον Γενικό Γραμματέα να διορίσει αμέσως έναν Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ», τονίζοντας επίσης «τη σημασία ενός ολοκληρωμένου εθνικού διαλόγου και διαδικασίας συμφιλίωσης που θα στοχεύει στο σχηματισμό μιας ενοποιημένης λιβυκής κυβέρνησης, ικανής να κυβερνήσει σε ολόκληρη τη χώρα και εκπροσωπώντας ολόκληρο τον λιβυκό λαό».

 

Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών

 

 Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν «την πλήρη, ισότιμη, αποτελεσματική και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών θέσεων, σε όλες τις δραστηριότητες και στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη δημοκρατική μετάβαση, την επίλυση συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, τη νεολαία ένταξη και εκπροσώπηση της κοινωνίας των πολιτών».

Τα μέλη επανέλαβαν το αίτημά τους «όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», και τόνισαν ότι «οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν».

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr