Οι Τούρκοι λένε ότι συνέλαβαν Έλληνα ‘κατάσκοπο’ στην Κατεχόμενη Κύπρο


Σεπτέμβριος 6, 2022. Ελλάδα.

Έλληνας πολίτης συνελήφθη να κατασκοπεύει στην Κατεχόμενη Κύπρο, όπου πήγαινε συχνά στην τουρκική πλευρά με το πρόσχημα του «ειρηνευτή», γράφει η τούρκικη Aksam.

Η αστυνομία ανέλαβε δράση όταν ο Ανδρέας Σούτζης, ο οποίος διέμενε σε ξενοδοχείο στο χωριό Mehmetçik (Γαλάτεια) στην περιοχή της χερσονήσου Καρπασίας στις 26 Αυγούστου βρήκε έναν ασύρματο που είχε ξεχάσει στο ξενοδοχείο. 

Ο Σούτζης, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι ήταν κατάσκοπος, συνελήφθη κατά την είσοδό του ξανά στα Κατεχόμενα το Σάββατο.

Κατά τις έρευνες στο αυτοκίνητο του Σούτζη βρέθηκε ο ίδιος ασύρματος που είχε αφήσει στο ξενοδοχείο, πολλές φωτογραφίες, USB sticks, 9 χάρτες της ΤΔΒΚ και μια συσκευή εγγραφής φωνής. 



Την προσοχή της αστυνομίας τράβηξε το γεγονός ότι ο κατάσκοπος είχε σημειώσει δύο τουρκικές στρατιωτικές ζώνες σε έναν από τους χάρτες. 

Κατά την ανάκρισή του, ο συλληφθείς Έλληνας ομολόγησε ότι είχε σημαδέψει τις στρατιωτικές ζώνες και τράβηξε μόνος του τις φωτογραφίες και οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή. 

Είναι γνωστό ότι η στρατιωτική αεροπορική βάση Geçitkale, όπου βρίσκονται τουρκικά επιθετικά Bayraktar TB2 και UAV, βρίσκεται στην περιοχή της Καρπασίας.

Έγινε γνωστό μετά την σύλληψή του ότι ο Έλληνας πολίτης Ανδρέας Σούτζης, συμμετείχε σε τουρκοελληνικές ειρηνευτικές δραστηριότητες ως μέλος μιας λεγόμενης ειρηνευτικής ομάδας που ονομάζεται «Ενωμένη Κύπρος», οδηγήθηκε στο δικαστήριο στην Αμμόχωστο, όπου τέθηκε υπό κράτηση 5 ημερών για τη συνέχιση της έρευνας.


Ο Sebahattin İsmail, πρώην επιτελάρχης του πρωθυπουργού, πρώην σύμβουλος του πρώην  τουρκοκύπριου προέδρου Ραούφ Ντενκτάς, μοιράστηκε σημαντικές πληροφορίες για τον Έλληνα κατάσκοπο στον λογαριασμό του στο Twitter.

 Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Ισμαήλ, ο Σούτζης περνά τον περισσότερο χρόνο του στην Κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρο

Ο λεγόμενος ακτιβιστής της Ειρήνης, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και την ελληνοκυπριακή διοίκηση και χρησίμευε ως 5η Φάλαγα, βρισκόταν σε συχνή επαφή με τις ομοσπονδιακές ελληνικές πολιτοφυλακές.

 Ορισμένες εφημερίδες στα Κατεχόμενα έκαναν, μάλιστα,  πρωτοσέλιδα για την προστασία του κατασκόπου,  τότε ο Ισμαήλ δημοσίευσε τις πόζες του Σούτζη με την ελληνική σημαία.

Ο Sebahattin İsmail περιελάμβανε επίσης τη πόζα του Σούτζη με τον Asım Akansoy, Γενικό Γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΤΔΒΚ, και του πρώην υπουργού Εσωτερικών. 

Η εφημερίδα Yeni Volkan που δημοσιεύεται στα Κατεχόμενα είχε επίσης τίτλο «Να συλληφθεί ο προβοκάτορας Ανδρέας» για τον πράκτορα στις 9 Οκτωβρίου 2018 και ανακοίνωσε στους αναγνώστες της ότι ο ελληνοκύπριος πράκτορας τραβήχτηκε μια φωτογραφία μπροστά στην Προεδρία μετά από συνάντηση με ο τότε τουρκοκύπριο πρόεδρο Μουσταφά Ακιντζί.



Όπως σημειώνεται το ελληνοκυπριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν για την απελευθέρωση του Σούτζη. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Aleem Siddique έκανε δήλωση ότι βρίσκονται σε επαφή τόσο με την ελληνική όσο και με την τουρκική πλευρά.

aksam.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr