Αλβανία: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι ‘έπνιξαν’ την οικονομία της χώρας»


Σεπτέμβριος 6, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

«Ενώ η χώρα βρίσκεται σε κρίση, οι επιχειρήσεις χρεοκοπούν και οι Αλβανοί δεν έχουν λεφτά για ψωμί και φάρμακα, η κυβέρνηση και οι δήμοι φούσκωσαν το υπαλληλικό προσωπικό με οπαδούς και πατροναρισμένους», γράφει η αλβανική Telegraf σε άρθρο της που αναφέρεται στην σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

 Ο απολογισμός των υπαλλήλων που απασχολούνται στη διοίκηση, που προκαλεί ζημιά στα κρατικά ταμεία περίπου 633 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί με τον ετήσιο μισθό 132 χιλιάδων Αλβανών. 

Το ποσό με το οποίο πλήρωσε η κυβέρνηση τους ψηφοφόρους της, θα ήταν αρκετό για να αυξηθούν κατά 100% όλες οι συντάξεις στην Αλβανία, η κοινωνική βοήθεια και η κάθε οικονομική βοήθεια, όπως σημειώνεται.

Η κυβέρνηση Ράμα και οι δήμοι φούσκωσαν τη διοίκηση με οπαδούς, και οι υπάλληλοι βρίσκονται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005.

Από τους 85 χιλιάδες υπαλλήλους που χρειάζονται, η διοίκηση έχει φτάσει τις 198 χιλιάδες.

 Με αυτά τα χρήματα που πληρώνονταν από φόρους πολιτών, επιχειρήσεις και χρέη, οι συντάξεις και η οικονομική βοήθεια θα αυξάνονταν 100%.

 Σύμφωνα με τις συμβουλές ευρωπαϊκών οργανισμών, αλλά και τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, η Αλβανία δεν πρέπει να έχει περισσότερους από 85 χιλιάδες υπαλλήλους στην κεντρική και τοπική διοίκηση και όχι 182 χιλιάδες και 500 υπαλλήλους για τον αριθμό του πληθυσμού. 

Ενώ η διόγκωση της διοίκησης δεν έχει αντίκτυπο στις υπηρεσίες και η απασχόλησή τους γίνεται μόνο για τις καρέκλες κάποιων υπουργών με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ράμα, σημειώνει η αλβανική Telegraf.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr