Ουκρανία: Χιλιάδες Χασιδικοί Εβραίοι κατακλύζουν την πόλη Ουμάν για την εβραϊκή πρωτοχρονιά


Σεπτέμβριος 26, 2022. Ελλάδα.

Δεκάδες χιλιάδες Χασιδικοί Εβραίοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των ουκρανικών και ισραηλινών αρχών και συγκεντρώθηκαν με τα παραδοσιακά μαύρα ρούχα τους στους δρόμους του Ουμάν της Ουκρανίας, όπου υπάρχει ο τάφος του ραβίνου Νάχμαν, ιδρυτή του Χασιδικού Κινήματος. 

Η επίσκεψη στην πόλη, που δεν απέχει πολύ από τα καυτά σημεία των μαχών, έρχεται με αφορμή την εβραϊκή Πρωτοχρονιά.

Δεκάδες χιλιάδες Χασιδικοί Εβραίοι έχουν συγκεντρωθεί, ήδη, στην ουκρανική πόλη Ουμάν, παρά το γεγονός ότι οι ουκρανικές αρχές τους είπαν να παραλείψουν την ετήσια θρησκευτική επίσκεψη στην πόλη φέτος λόγω του πολέμου στη χώρα.

Οι Χασιδικοί Εβραίοι ταξιδεύουν στο Ουμάν από όλο τον κόσμο για να επισκεφθούν τον τάφο του ραβίνου Νάχμαν, ιδρυτή του χασιδικού κινήματος, με την ευκαιρία του Ρος Χασάνα ή της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς όπου θα αναβιώσουν θρησκευτικούς εορτασμούς που πραγματοποιούνται μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική μέρα του χρόνου για να συνδεθείτε με τον Θεό. Εδώ είναι ένα υπέροχο μέρος για να το κάνετε αυτό», είπε ο Άαρον Άλεν, ένας από τους προσκυνητές, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι προσκυνητές αναφέρουν συχνά ένα θρησκευτικό κείμενο του ραβίνου Νάχμαν, ο οποίος πέθανε στο Ουμάν το 1810, υποσχόμενος στους επισκέπτες του τάφου του κατά τη διάρκεια της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς ότι θα τους «έσωζε από την Κόλαση».

Αυστηρά μέτρα

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από το ιερό, έλεγξε τα δελτία ταυτότητας και επέτρεψε να περάσουν μόνο οι κάτοικοι και οι Χασιδίμ.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ουμάν, Ζόγια Βούβιτς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όχι μόνο το αλκοόλ και τα πυροτεχνήματα απαγορεύτηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών, αλλά και τα πλαστικά όπλα για παιχνίδι και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 11 μ.μ. (20:00 GMT) έως 5 π.μ. 

Παρά τους περιορισμούς, το ιερό ήταν κατάμεστο από προσκυνητές, άνδρες και αγόρια, τις Κυριακές.

Η αστυνομία δεν αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό των προσκυνητών μέχρι το τέλος των εορτασμών, υπό τον φόβο επιθέσεων από τη Ρωσία.

«Κατανοούμε ότι υπάρχει μια μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι ο εχθρός παρακολουθεί τις πληροφορίες», πρόσθεσε ο Βούβιτς.

Ο Οργανισμός Ενωμένης Εβραϊκής Κοινότητας της Ουκρανίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 23.000 προσκυνητές έφτασαν στο Ουμάν.

Η πόλη Ουμάν στην κεντρική Ουκρανία έχει πληγεί επανειλημμένα από ρωσικά πλήγματα από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr