Ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ: Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας


Σεπτέμβριος 20, 2022. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν μίλησε στη Γενική Συνέλευση κατά την 77η σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. 

Οι γραμμές που ξεχωρίζουν από τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά οπτικό υλικό στην ομιλία του, είναι οι εξής:

«Διασφαλίσαμε ότι τα ουκρανικά σιτηρά θα φτάσουν στον κόσμο μέσω της Μαύρης Θάλασσας»


«Συγκεντρώσαμε τα μέρη πρώτα στην τελετή της διπλωματίας της Αττάλειας και μετά στην Κωνσταντινούπολη. Διασφαλίσαμε ότι τα ουκρανικά σιτηρά θα φτάσουν στον κόσμο μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Καθώς τελείωσε ο δεύτερος μήνας της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, που έδωσε αυτή την εξέλιξη, παρακολουθούμε τη δυναμική της αποστολής. Με αυτή την επιτυχία, ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη προς τον ΟΗΕ όσων αναζητούν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης έχει επίσης αποδείξει ότι αποφέρει αποτελέσματα για τα μέρη. Μπορεί επίσης να προβληθεί για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορόζια, που αφορά την ασφάλεια όλης της ανθρωπότητας».

 

«Αναδιάρθρωση του ΟΗΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας»


«Όλες αυτές οι καταστροφές μας υπενθύμισαν για άλλη μια φορά την ευθύνη μας να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες ώστε η αποτελεσματική πολυμερής προσέγγιση να ενσωματωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

 Είναι επιτακτική ανάγκη να αναδιαρθρώσουμε τον ΟΗΕ ως έναν οργανισμό που αξίζει τον περιεκτικό χαρακτήρα του και στον οποίο δημιουργείται μια κοινή βούληση για λογαριασμό όλης της ανθρωπότητας».

«Ειδικά η δημιουργία μιας αποτελεσματικής, δημοκρατικής, διαφανούς και υπεύθυνης δομής και λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποτελέσει σημαντική καμπή στην επιδίωξη της ανθρωπότητας για ειρήνη, δικαιοσύνη και ευημερία. Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από  τα 5 (μέλη) και ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός, και θα συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε την αλήθεια σε κάθε πλατφόρμα. Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι περιμένουμε υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη σε αυτόν τον αγώνα».

 


«Θέλουμε μια μόνιμη λύση στη συριακή κρίση σύμφωνα με τις προσδοκίες του λαού»

«Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να είμαστε μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Τονίζουμε για άλλη μια φορά τη σημασία μιας μόνιμης λύσης της συριακής κρίσης σύμφωνα με τις θεμιτές προσδοκίες του λαού. Η συνέχιση του αδιεξόδου απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

«Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άμαχοι κρατούν τη ζωή με τη βοήθεια της χώρας μας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να εκπληρώσει την ευθύνη του να παρατείνει την απόφαση βοήθειας».

«Είναι αδύνατο για την Τουρκία να μείνει αδιάφορη για το PKK και τα παράγωγά του, που δέχονται επίθεση στη χώρα μας και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. 

Σταματήστε να υποστηρίζετε την τρομοκρατία. 

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε θα συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής. Καλούμε όσους προσπαθούν να νομιμοποιήσουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση με αλλαγή ονόματος, να απομακρυνθούν από τα λάθη τους το συντομότερο δυνατό. 

Δηλώνουμε σθεναρά ότι δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. 

Κάνουμε ειλικρινά το καθήκον μας για να παρέχουμε τις απαραίτητες συνθήκες για τους Σύρους αδελφούς μας να επιστρέψουν στις χώρες τους εθελοντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

«Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για την κατασκευή 200 χιλιάδων σπιτιών που θα επιτρέψουν σε περίπου 1 εκατομμύριο Σύρους να επιστρέψουν στα εδάφη τους»

«Χτίζουμε 100 χιλιάδες σπίτια από μπρικέτες σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Έχουμε ολοκληρώσει και παραδώσει τα περισσότερα από αυτά. Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή 200 χιλιάδων σπιτιών, που θα επιτρέψουν σε περίπου 1 εκατομμύριο Σύρους να επιστρέψουν στα εδάφη τους. Χρειάζεται η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο θα κατασκευαστεί σε ασφαλείς περιοχές. Περιμένουμε από όλους να καταβάλουν την απαραίτητη προσπάθεια και να δείξουν αλληλεγγύη. Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί βυθίζοντας τις μπότες αθώων ανθρώπων που βάλθηκαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, αφήνοντάς τους να πεθάνουν, χτίζοντας τείχη στα σύνορα και γεμίζοντας ανθρώπους σε στρατόπεδα».

«Βλέπουμε τις διώξεις των μεταναστών να αυξάνονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»

«Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι οι διώξεις των μεταναστών αυξάνονται στο Αιγαίο Πέλαγος της Ελλάδας και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ενώ εμείς, ως Τουρκία, αγωνιζόμαστε για να μην ξεβραστούν τα σώματα των νέων μωρών Αϊλάν, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της. 

Την περασμένη εβδομάδα, το 9 μηνών μωρό Ασίμ και ο 4χρονος Αμπντουλβαχάπ πέθαναν με τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή. 

Είναι καιρός η Ευρώπη και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ να σταματήσουν τις φρικαλεότητες που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».


 

«Σχέσεις με το Ισραήλ και η λύση δύο κρατών»

 

Υποστηρίζουμε το όραμα μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, η οποία θεωρούμε απαραίτητο να τερματιστεί στη Μέση Ανατολή. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει σεβαστή η ιερότητα της Ιερουσαλήμ, το Χαρέμ Σαρίφ και να σταματήσουν οι παράνομες εποικιστικές δραστηριότητες. 

Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για μια δίκαιη και διαρκή συνολική λύση του προβλήματος στην περιοχή.

 Είμαστε αποφασισμένοι να ενώσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ για την ειρήνη και τη σταθερότητα του εαυτού μας, αυτής της χώρας και του παλαιστινιακού λαού στην περιοχή.

 Είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους αναπτύσσοντας τη θεσμική και οικονομική ικανότητα του ΟΗΕ, της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων».

 

«Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το Αζερμπαϊτζάν»

«Αναμένουμε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ολοκληρωθούν με τον συντομότερο τρόπο από πλευράς διπλωματίας και διαλόγου και να εφαρμοστούν στην πράξη. 

Ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει για το Αζερμπαϊτζάν να σώσει τα κατεχόμενα εδάφη του και να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη. 

Ως Τουρκία, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Αν και οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ρίξει σκιά σε αυτό το κλίμα, πιστεύουμε σε μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των αδελφών μας από το Αζερμπαϊτζάν».

 

«Η Ελλάδα κάνει απάνθρωπες απωθήσεις»

«Ως Τουρκία, θέλουμε να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο. Αυτοί που επιδιώκουν μια επίδειξη εξουσίας γίνονται γελοίοι. Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και του δικαίου. Αναμένουμε από την Ελλάδα να εισακούσει την έκκλησή μας για συνεργασία και αλληλεγγύη. Νομίζουμε ότι η διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Το ότι οι συνομιλητές μας δεν μπορούν να κάνουν βήμα δείχνει ποιος είναι υπέρ της ειρήνης και ποιος υπέρ της έντασης».

«Η Ελλάδα επιδιώκει απάνθρωπες απωθήσεις και μεροληπτικές και καταπιεστικές πολιτικές για τη μουσουλμανική μειονότητα της. 

Ελπίζουμε ότι θα τερματιστούν οι προβληματικές δραστηριότητες της Ελλάδας και ότι η ΕΕ θα σταματήσει να γυρίζει την πλάτη της στις απάνθρωπες πρακτικές. 

Κάθε νέα πρόκληση που προκύπτει καταδεικνύει για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την αξία της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε. 

Συμβάλλουμε στην ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής με τις διπλωματικές μας κινήσεις και τις στρατιωτικές μας δυνατότητες».


Turkish Media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr