Κοσσυφοπέδιο: Γιατί αρνήθηκε τη μεσολάβηση Ερντογάν ο Αλμπίν Κούρτι


Σεπτέμβριος 8, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Βελιγράδι εξέφρασε την Τετάρτη την προθυμία του να συμμετάσχει στον διάλογο μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας ως μεσολαβητής.

Για αυτό ρωτήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος είπε ότι «η βοήθεια όλων των φίλων μας χωρών είναι ευπρόσδεκτη».

«Είμαι έτοιμος να προσφέρω υποστήριξη για την υπέρβαση των ανοιχτών προβλημάτων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, γιατί τα Βαλκάνια δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν τέτοιου είδους προβλήματα», δήλωσε ο Ερντογάν στο Βελιγράδι.

«Ευχαριστούμε, αλλά ο διάλογος γίνεται με τις Βρυξέλλες και ΗΠΑ»

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι «ο διάλογος γίνεται με τη μεσολάβηση των Βρυξελλών».

«Έχουν τις δικές τους ατζέντες και στην Τουρκία έχουμε ένα φιλικό κράτος και έναν σύμμαχο. Η Τουρκία είναι μια πολύ ισχυρή χώρα στο ΝΑΤΟ, αλλά ο διάλογος που γίνεται μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας -όπου το Κόσοβο δεν είναι θέμα αλλά συμβαλλόμενο μέρος- γίνεται με τη μεσολάβηση των Βρυξελλών και επικουρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αύριο, οι ειδικοί εκπρόσωποι από το Βερολίνο και το Παρίσι θα έρθουν να συνοδεύσουν τον μεσολαβητή Λάιτσακ, αλλά φυσικά η βοήθεια όλων των φίλων μας χωρών είναι ευπρόσδεκτη», είπε ο Kurti.

«Γιατί δεν ήρθε στο Κόσοβο»

Μίλησε για την επίσκεψη Ερντογάν στη Σερβία, τη Βοσνία και την Κροατία και είχε άποψη για το γιατί δεν έρχεται στο Κόσοβο και την Αλβανία.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτή η επίσκεψη είχε να κάνει περισσότερο με τη Βοσνία, γιατί τη θεωρούν πολύ πιο απειλούμενη χώρα από το Κόσοβο. Γιατί η Σερβία και η Κροατία έχουν ισχυρές επιρροές στη Βοσνία και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Βαλκάνια αυτή τη φορά σχετίζεται με τη Βοσνία», είπε ο Κούρτι. 

Alsat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr