Αλβανία: Ανακοινώθηκε ο νικητής του διαγωνισμού για τους δύο δορυφόρους «Albania 1 και 2»


Σεπτέμβριος 8, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο Οργανισμός Δημοσίων Συμβάσεων ανακοίνωσε τον νικητή του διαγωνισμού για την παρακολούθηση εδάφους με προηγμένη τεχνολογία που ορίζεται ως δορυφορική υπηρεσία με τη διαδικασία «ανταγωνιστικού διαλόγου» που διοργανώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, ίδρυμα του Υπουργείου Άμυνας. 

Νικητής αυτού του διαγωνισμού που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας είναι η εταιρεία «Satellogic USA» Inc.

Η νικήτρια εταιρεία που παράγει μικροδορυφόρους θα παρακολουθεί «με εξαιρετικά λεπτομέρεια» την αλβανική επικράτεια με εστίαση έως και 40 εκατοστών από το έδαφος.

Η συμφωνία θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια, για τρία χρόνια ή 671.760.000 νέα λεκ. Η «Satellogic» ιδρύθηκε το 2010, από τον 40χρονο Αργεντινό Emiliano Kargieman.

Η εταιρεία είναι ο κορυφαίος πάροχος δορυφορικών εικόνων παρατήρησης της Γης υψηλής ανάλυσης για πολλές χώρες, αλλά έχει και εμπορικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο.

 Η "Satellogic" παράγει μικροδορυφόρους που λαμβάνουν εικόνες υψηλής ανάλυσης της γης με κόστος 100 φορές λιγότερο από τους κλασικούς δορυφόρους. 

Οι μονάδες που τοποθετούνται στους μικροδορυφόρους είναι 80 εκατοστά και ζυγίζουν μόνο 40 κιλά.

Η "Satellogic" έχει 200 ​​υπαλλήλους, κυρίως μηχανικούς, και οι θυγατρικές της βρίσκονται σε ΗΠΑ, Ισπανία, Αργεντινή, Κίνα και Ισραήλ, το 2025 σχεδιάζει να εκτοξεύσει 300 μικροδορυφόρους σε τροχιά.

 Στόχος της είναι να δημιουργήσει έναν ζωντανό κατάλογο του πλανήτη.

 Η παρακολούθηση με δορυφόρους σύμφωνα με τον ιδρυτή Kargieman είναι λεπτομερής έως και 40 εκατοστά στο έδαφος, ενώ όλες οι πληροφορίες που παράγει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο είναι 280 petabyte ετησίως.

Η εταιρεία "Satellogic" εκτόξευσε τέσσερις δορυφόρους σε τροχιά τον Μάιο του τρέχοντος έτους σε στενή συνεργασία με την εταιρεία Space X του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποσχέθηκε στο βήμα της Συνέλευσης ότι οι δορυφόροι θα εκτοξευθούν σε τροχιά σε Μάρτιος 2022 για την παρακολούθηση της επικράτειας, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Gazeta Shqiptare

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr