Σκόπια: Το VMRO- DPMNE ζητά δημοψήφισμα για την ακύρωση της Συνθήκης Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία


Σεπτέμβριος 6, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

«Το δημοψήφισμα για την ακύρωση της Συνθήκης καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία είναι ένα δημοψήφισμα για τον τερματισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και είναι εις βάρος των πολιτών».

Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του κράτους Στέβο Πενταρόφσκι μετά την ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE ότι θα συγκεντρώσει αναφορές πολιτών για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος με στόχο να αφαιρέσει έμμεσα τους όρους της Βουλγαρίας από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, αναφέρει το σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι «Sitel», σύμφωνα με το "Focus" . 

Η αντιπολίτευση μιλά διαρκώς για το δημοψήφισμα λόγω κομματικών και προσωπικών επιδιώξεων.

Ο Κοβάτσεφσκι αναμένει ότι κάποιοι από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν «υπέρ» των συνταγματικών αλλαγών, με τις οποίες οι Βούλγαροι θα μπουν στον κατάλογο των κρατοδιαμορφωτών του έθνους.

Το δημοψήφισμα είναι επίσης απαράδεκτο για το ισχυρότερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια - τη «Δημοκρατική Ένωση για Ένταξη»- DUI.

Οι μικρότεροι εταίροι, η Δημοκρατική Ένωση και το LDP, θα δημοσιεύσουν περαιτέρω τις απόψεις τους αφού γίνουν αναλύσεις και το DOM δεν συμμετέχει τάσσεται υπέρ της ακύρωσης της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας, αλλά είναι ενάντια στο να εντάσσονται τα διμερή ζητήματα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Η Συμμαχία των Αλβανών, η οποία υποστήριξε τη γαλλική πρόταση ως αντιπολίτευση, λέει ότι δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr