Λεπτομέρειες των συνομιλιών Ερντογάν και μελών της προεδρίας της Β-Ε

Επίσκεψη στον τάφο του πρώτου Ισλαμιστή προέδρου της Β-Ε Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς


Σεπτέμβριος 6, 2022. Ελλάδα.

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την προσωπική του δέσμευση και τη συνεχή βοήθεια και υποστήριξη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σημειώνει στη διαδικτυακή ενημέρωσή του το «Ράδιο Σαράγεβο».

 Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι φιλικές και σταθερές πολιτικές σχέσεις και η διμερής συνεργασία μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οι οποίες είναι πολύ επιτυχημένες και εντατικές στον οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.


Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και εκφράστηκε η πρόθεση να συνεχίσει να αναπτύσσεται η διμερής συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος. 

Έμφαση στην Οικονομία

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, που είναι ήδη στα 876 εκατ. δολάρια, και που έχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Έχουν ξεκινήσει συγκεκριμένα βήματα για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της οικονομίας.

Μάλιστα, σε παρέμβασή του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι πολίτες της Β-Ε και της Τουρκίας θα ταξιδεύουν μόνο με δελτία ταυτότητας.

Χαιρετίστηκαν η υψηλής ποιότητας συμβατική βάση των δύο χωρών και η σύναψη βασικών συμφωνιών, ιδίως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, η οποία παρείχε τις καλύτερες συνθήκες για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε αυτόν τον τομέα.

Στα εγκαίνια του Ισλαμικού Κέντρου

Στη σημερινή συνάντηση ξεκίνησε η διαδικασία για την υπογραφή συμφωνίας που θα επιτρέπει σε πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας να περνούν τα σύνορα με δελτία ταυτότητας.

Ανταλλαγή Μυστικών Πληροφοριών

Οι συνομιλητές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την αμοιβαία προστασία και ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών, η οποία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια αυτής της επίσημης επίσκεψης.

Εκφράστηκαν ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Δημοκρατία της Τουρκίας στην υλοποίηση του έργου του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Σαράγεβο και για τον εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά την τριμερή συνεργασία.

Εκτός από τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στη συνάντηση συμμετείχαν η υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε Μπισέρα Τούρκοβιτς, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε  Στάσα Κοσάρατς, ο υπουργός Ασφάλειας της Β-Ε  Σέλμο Σίκοτιτς,  ο Υπ. Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας  Σταφά Βαράνκ, ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών της Δημοκρατίας της Τουρκίας Βαχίτ Κιριστζή, ο Υπ. Εμπορίου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Μεχμέτ Μους, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Δημοκρατίας της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμάνογλου.

«Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της Β-Ε σε όλους τους τομείς»



Ο πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σεφίκ Τζαφέροβιτς, δήλωσε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης - Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Σεράγεβο ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu. (ΑΑ).

Το επιχειρηματικό φόρουμ διοργανώθηκε με αφορμή την επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας με επικεφαλής τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί κατόπιν στη Σερβία και την Κροατία.

radiosarajevo.ba

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr